Pixabay

Asiel Mechelen trekt aan alarmbel: "Mensen dumpen honden alsof het wegwerpproducten zijn"

Dierenbescherming Mechelen zoekt gezinnen die tijdelijk een hond willen opvangen. Noem het pleegzorg voor gedumpte honden. "Het kan niet anders. We kunnen de instroom aan asielhonden niet langer aan. Mensen beschouwen honden steeds vaker als wegwerpproduct", zegt Lyssa Bosiers op Radio 2 Antwerpen.

Dierenbescherming Mechelen is dringend op zoek naar gezinnen die tijdelijk een hond willen opvangen. "We kunnen niet anders. Onze kennel kan 40 honden aan en zit steevast bomvol. Intussen liggen er ook honden in ons bureau en de andere ruimtes. Er is een wachtlijst van 25 honden en elke dag bellen er drie mensen die hun hond willen afstaan. Voor een kleine groep honden doen we al een beroep op een beperkte pool van gastgezinnen maar die moeten we uitbreiden", zegt Lyssa Bosiers in Start Je Dag.

Hond als wegwerpproduct

Wat houdt zo'n tijdelijke opvang juist in? "Hoe lang de opvang duurt, kunnen we niet zeggen. Liefst van al zijn het mensen die een paar honden na elkaar kunnen helpen tot we een adoptiegezin vinden. Maar uiteraard kan het dier er blijven als er een klik is." Bovendien helpt het verblijf in een huiselijke sfeer om het karakter van de hond beter te leren kennen, en een betere match te vinden met kandidaat-hondeneigenaars. "Alle kandidaten zijn welkom als tijdelijk opvanggezin, al is het eenvoudiger bij mensen zonder kleine kinderen of andere huisdieren", zegt Bosiers.

Sinds de start van de coronacrisis merken ze bij de Mechelse Dierenbescherming dat erg veel mensen hun hond wegdoen. "Klassiek zijn dat jonge honden onder de twee jaar. Maar de mentaliteit is aan het veranderen. Zelfs een hond is een wegwerproduct. Als hij niet meer in het plaatje past moet hij weg. Je hart breekt als hier zo'n oude loebas van 10 jaar binnengebracht wordt", besluit Bosiers.

Ook dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem zit bijna vol. Maar waarom willen zoveel mensen af van hun huisdier? “Sommige mensen zijn eerlijk. Ze zeggen dat het een impulsaankoop was en dat de hond totaal niet matcht met wat ze ervan verwacht hadden”, zegt Veerle Debaillie verantwoordelijke van het asiel.

Videospeler inladen...

Meest gelezen