Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © Peter Hilz

Worden huizen nu goedkoper? En is dit nog het moment om in vastgoed te investeren? Experts geven antwoord

Een huis in Vlaanderen werd dit jaar al gemiddeld 22.000 euro duurder. Tegelijk liep het aantal transacties in maart voor het eerst sinds lang terug, met 3,5%. Hoe zien specialisten de marktprijs evolueren? En is het vet van de soep voor wie in een appartement investeert? Wij legden KBC-econoom Johan Van Gompel en Filip Dewaele van Vastgoedgroep Dewaele acht vragen over de woningmarkt voor.

49 reacties

  • Pieter Van Nakuiper

    2 jaar geleden
    Het is simpel: de ECB wil de inflatie beperken tot rond 2%,dwz je zuur verdiend geld op spaarboeken smelt nog steeds weg met 2% per jaar.Lonen zijn aan deindex gebonden. Dus besteedbaar inkomen gaat met 2% omhoog per jaar in nominale waarden(niet de reële,dat zou gelijk moeten blijven). In nominale waarden zullen huizen ook minstens met 0-2% per jaar omhoog gaan, tenzij er massaal bijgebouwd wordt en spaarboeken meer gaan opbrengen dan huizen die haast als risico vrije belegging worden aanzien.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    De financiële crisis in 2008 was een huizencrisis die veroorzaakt werd door het verstrekken van te veel en te goedkope hypotheken. Nu komt daar nog de snelle en gemanipuleerde stijging van de woningprijs bij. Het is gewoon wachten op een herhaling. De volgende financiële crisis zal door de gestegen energieprijzen en de hoge inflatie nog groter worden.
  • Daniel Collier

    2 jaar geleden
    Elke dag worden er 11 eigendommen gekocht in Spanje door Belgen……een nadenkertje .
  • David Hermans

    2 jaar geleden
    Vijftig jaar geleden kon men als alleenstaande nog perfect een huis kopen, want de facto ging van een gezin enkel de man gaan werken, wat dus op hetzelfde neerkomt. Tegenwoordig MOET je bijna met twee gaan werken voor hetzelfde, ik zou dus niet zeggen dat we erop vooruit gegaan zijn. Akkoord, de huizen hebben tegenwoordig veel meer comfort en zijn energiezuiniger. Maar op dat vlak zijn we tegenwoordig wel aan het doorslaan want het kan allemaal niet luxueus en groot genoeg zijn.
  • David Hermans

    2 jaar geleden
    Iedereen maar zagen en klagen, maar ze verkopen inderdaad zoals velen hier opmerken nog altijd als zoete broodjes. En zij met een huisje van 400.000€ hebben dan ook nog eens twee autootjes van minstens 50.000€ voor de deur staan en gaan 4 keer per jaar op reis. Hoe een gemiddelde Belg dat allemaal kan blijven betalen weet ik niet, maar het zal alleszins niet Jan Modaal zijn. En het zal al ZEKER NIET een alleenstaande zijn. Ofwel leven die allemaal boven hun stand, dat kan ook...