Is de zoete aardappel gezonder dan een ‘gewone’ aardappel?
Denk je een gezonde keuze te maken als je op restaurant zoete aardappelfrietjes bestelt in plaats van gewone frietjes? “Er zit een klein verschil in vezels tussen een zoete en gewone aardappel”, klinkt het bij diëtist Michaël Sels. Wat betekent dit concreet voor de voedingsstoffen? En is die zoete variant dan echt gezonder?
Eerst en vooral maakt Sels graag komaf met een misvatting over zoete aardappel: “nee, het is géén groente. Veel mensen beschouwen de zoete aardappel als een groente, maar dat is het voor alle duidelijkheid niet”, waarschuwt de diëtist. “De helft van je bord vul je idealiter met groenten, maar koolhydraten zoals aardappelen maken bij voorkeur slechts één vierde van je portie uit. Ga dus niet meer zoete aardappelen eten, omdat dit gezonder zou zijn. Als je ze beschouwt als groenten, dan zal je een omgekeerd effect zien op de weegschaal.”
Koolhydraten
Die zoete aardappel is dus wel degelijk een aardappel. De zoetere bataat werd de afgelopen jaren zo populair dat hij de gewone aardappel naar de achtergrond duwde. “Eigenlijk verschilt een zoete aardappel niet zoveel van de traditionele aardappel”, licht Michaël Sels toe. “We vinden er zelfs heel gelijkaardige macronutriënten in terug, zoals eenzelfde aantal vetten, koolhydraten en proteïnen.”
Zo bevat de (zoete) aardappel best wat koolhydraten, ongeveer 20 gram per 100 gram aardappel. “Dat verschil is verwaarloosbaar tegenover een gewone aardappel. Koolhydraat is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten suikers. Koolhydraten bevatten onder meer vezels, zetmeel en mono- en disachariden, maar ze zijn laag in proteïnen en in vet. Ook op vlak van calorieën zijn beide versies aan elkaar gewaagd. Je mag rekenen op ongeveer 85 kilocalorieën per 100 gram in beide gevallen”, aldus Michaël.
Hoger vezelgehalte
Het grote verschil zit vooral in het aantal vezels. “In de zoete aardappel zitten 3 gram vezels, tegenover 2 gram vezels bij de gewone aardappel”, klinkt het. Dat iets hogere vezelgehalte zorgt ervoor dat de koolhydraten een tikkeltje trager opgenomen worden dan die van gewone aardappelen. De snelheid waarmee dat gebeurt, noemen we de glycemische index. Afhankelijk van de bereidingswijze gaan de verteringsenzymen in je lichaam de macronutriënten uit de aardappel opnemen. Een proces dat al begint in de mond via het speeksel. “Meer vezels kunnen dat proces wat vertragen, waardoor ze trager in je lichaam terechtkomen en voor meer verzadiging zorgen. Maar het verschil in vezels tussen zoete en gewone aardappelen is eigenlijk te klein in absolute waarden om hier écht een gezondheidsvoordeel in te vinden ten opzichte van de gewone aardappel”, benadrukt Sels.
Meer vezels kunnen ervoor zorgen dat je langer verzadigd blijft, maar het verschil tussen een zoete en gewone aardappel is daarvoor te klein.
Verder heeft die zoetere variant een oranje kleur dankzij het stofje bètacaratoteen, een pro-vitamine die je lichaam kan omzetten naar vitamine A.” Die vitamine is onder andere goed voor je ogen, huid, slijmvliezen, groei, botontwikkeling en het immuunsysteem. Ook kleine hoeveelheden vitamine C en kalium vind je erin terug, maar die laatste twee zijn in de gewone aardappel zelfs nog een tikkeltje meer vertegenwoordigt.
Culinaire inspiratie
Hoewel een zoete aardappel dus vaak gekozen wordt als ‘gezonder alternatief' is er wat voedingswaarden betreft eigenlijk geen indicatie dat die zoete aardappel gezonder is dan de ‘gewone’. Zoete aardappelfrietjes zijn net zo ongezond als gewone. Omdat het product nieuwer is, prikkelt het natuurlijk de interesse en de smaak meer. “Het is een erg toegankelijk ingrediënt dat in nieuwe gerechtjes kan gebruikt worden, ideaal dus voor mensen die op zoek zijn naar culinaire inspiratie.” En het is vooral op dat vlak dat de zoete aardappel een verschil kan maken: verfrissing in de keuken.
Wie aan de slag gaat met de zoete bataat, brengt het ingrediënt het best tot zijn uiting als het bereid wordt zoals een gewone aardappel. “Je kan zoete aardappel lekker grillen in de oven, snijden in kwartjes en met wat olijfolie besprenkelen en afkruiden. Toch kun je ze evengoed poffen in de schil of bereiden als wedges in de oven. Wil je gezond eten, gooi de aardappel dan vooral niet in de frietpot. Dan ga je een gezond product ongezond maken door vet via olie toe te voegen. Al mag je natuurlijk wel eens zondigen, vergeet er dan vooral niet van te genieten.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
Wanneer je bloed moet laten nemen, krijg je vaak als advies dat je nuchter moet komen, zonder vooraf gegeten te hebben. Waarom is het belangrijk om dat advies te volgen? En welke impact heeft voeding dan op je bloedwaarden? Endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven) legt uit. -
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
Wil je jouw tuin omheinen met een tuinafsluiting? Of heeft je buur dat gedaan en ben je daar niet helemaal tevreden mee? Bouwsite Livios legt uit hoe de vork precies aan de steel zit wat betreft dit - soms heikel - onderwerp. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?