Van Duvel tot Kriek: hoelang kun je bier bewaren?
BiertipEen fris koud biertje smaakt altijd, maar om daarvan te kunnen genieten is het wel belangrijk om dat bier op de juiste manier te bewaren. Hoelang kun je bier bewaren? En is dat voor elk bier hetzelfde? Biersommelier Sofie Vanrafelghem licht toe. “Dat Duvel beter wordt met de jaren is gewoon nonsens.”
Laten we beginnen bij het begin: het overgrote deel van bieren bewaar je best niet te lang. “Wel is er goed nieuws, want bier dat veroudert, wordt meestal niet slecht en je kunt niet ziek worden door oud bier op te drinken”, vertelt biersommelier Sofie Vanrafelghem. “Het enige verschil zal zijn dat het niet meer hetzelfde zal smaken als toen het gebotteld werd. In de meeste gevallen is er sprake van een negatieve smaakevolutie. Alleen bepaalde bieren of bierstijlen zijn aanraders als echte vintage bieren. Hoelang je ze effectief kan bewaren, hangt vooral af van de bierstijl. Als je de bierstijl en de botteldatum kent, kun je bepalen hoe lang je het bier kunt bewaren. Jammer genoeg wordt die nog niet standaard op het flesje vermeld, daardoor baseer je jezelf als consument het best op de aankoopdatum om zo zeker mogelijk te zijn.”
Beste omstandigheden
Een donkere plek waar de temperatuur constant blijft, is ideaal. “Schommelingen in temperatuur doen je bier in sneltempo verouderen. Een ideale temperatuur ligt tussen 10° à 15° graden. Hogere temperaturen zullen je bier leiden naar een versnelde oxidatie, en dus veroudering. Te lage temperaturen zullen de gewenste smaakevoluties afremmen. Als je geen kelder of donkere opbergplaats hebt, kan een wijnkoelkast een oplossing bieden. Wel is het dan van belang dat het om een wijnkoelkast gaat zonder glazen of doorzichtige deuren, zodat het licht niet toegelaten wordt. Want licht is een vijand van bier, en zal de smaak ervan negatief beïnvloeden.”
Bewaar bieren zeker op een donkere plek waar de temperatuur constant blijft, schommelingen in temperatuur doen je bier in sneltempo verouderen
Verder is er een eenvoudige regel: alle bieren bewaar je rechtopstaand, behalve bieren die gebotteld werden met een organische of natuurlijke kurk. “Op die manier kan de kurk niet uitdrogen en bijgevolg krimpen, waardoor de kans op infecties van buitenaf geminimaliseerd wordt. Let er wel op dat je ze tijdig weer rechtzet als je deze bieren wil schenken, zodat het gistdepot naar de bodem kan zinken.”
Bekende bieren op een rijtje: hoelang kan je ze bewaren?
Welk bier dat je thuis hebt staan, bewaar je dan best hoelang? Sofie Vanrafelghem zet ze de bekendste bieren hieronder op een rijtje.
Pils
“Pils verliest zijn frisheid al na 4 maanden. Hoe verser de pils, hoe lekkerder het bier zal smaken. Als je jouw bak pilsbier echter 6 maanden tot een jaar in je kelder laat staan, zal het geliefde pintje meer naar karton smaken.”
Blond/tripel
“Dat bepaalde sterk blonde bieren zoals Duvel beter worden met de jaren, is nonsens. Deze bieren drink je het liefst op binnen het jaar. Ook de meeste tripels zijn top binnen het jaar, maar daarna beginnen ze enkele van hun mooie en frisse eigenschappen te veriezen.”
Donker / dubbel / stout
“Ook de licht-alcoholische donkere bieren drink je best binnen het jaar op. Bij veroudering krijg je een onaangename karamellisatie. Zware dubbel/quadrupel en hoog-alcoholische stoutbieren zoals een imperial stout, bewaren dan weer gemakkelijk twee tot vijf jaar. Na jaren van rijping ontdek je toetsen van porto en madeira en worden de bieren complexer qua karakter.”
IPA
“Niets lekkerder dan een heerlijk jonge IPA. Sterk gehopte bieren drink je best binnen de vier à zes maanden op. Daarna verliest het bier vrij snel zijn frisse florale en/of fruitige hoparoma’s. Sommige buitenlandse brouwerijen raden daarom zelfs aan om het bier binnen de twee maanden te drinken. In te oude IPA’s ontdek je in plaats daarvan aroma’s van stinkkaas en ouwe sokken.”
Een heerlijk jonge IPA is ontzettend lekker en drink je best binnen de 4 tot 6 maanden na het bottelen op
Oude geuze / oude kriek
“Authentieke oude geuzes en krieken kun je moeiteloos tot 20 jaren bewaren. Zelfs na 40 jaar zijn sommige nog zeer mooi. Dankzij hun verfijnde zuurheid en de wilde gisten zullen ze blijven evolueren qua smaak, elk anders, maar dat maakt ze erg interessant.”
Oud bruin
“Authentiek oud bruin kan je met gemak 5 tot 10 jaar bewaren. De melkzuurbacteriën zorgen niet alleen voor het heerlijke zoetzure karakter, maar ook voor een lange conservatie van het bier. Een Liefmans Goudenband of Rodenbach Vintage horen daardoor echt thuis in een mooie bierkelder.”
Authentiek oud bruin bier kan je met gemak 5 tot 10 jaar lang bewaren, een Rodenbach Vintage hoort bijvoorbeeld echt thuis in een mooie bierkelder
Brett bieren
“Bij deze bieren worden culturen van brettanomyces, ook wel gekend als wilde gisten, toegevoegd voor de hergisting op fles. Hierdoor blijven ze gedurende 5 jaar licht veranderen van smaak. Dat merk je zowel bij de Orval of een Straffe Hendrik Wild. Ideaal bij dit bier is om elk jaar opnieuw te proeven en te merken hoe de smaak blijft evolueren.”
3 aanraders van vintage bieren voor in je collectie
Rochefort 10 - Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy - 11,3 %
Van de vier trappistbieren die de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy produceert, is de 10 het krachtigste bier. Deze donkere schoonheid veroudert zeer mooi. Na 4 à 5 jaren smaakt dit enorm karaktervolle bier met een uitgesproken chocoladepersoonlijkheid complexer en minder zoet. Ook kun je toetsen van cognac en porto proeven. Zowel de Rochefort 8 als 10 kunnen perfect bewaard worden. Rond de kerstperiode is de 8 beschikbaar op grote flessen, ideaal voor bewaring.
3 Fonteinen Oude Geuze - Brouwerij 3 Fonteinen - 7,2 %
Dit pareltje is een assemblage van 30 % drie jaar oude lambiek en éénjarige lambiek en kan je tot zeker 20 jaar lang bewaren. In de neus van deze authentieke oude geuze ontdek je zure fruittoetsen en accenten van hout en amandel. Wat volgt, is een heerlijk fruitig en intens zure smaak met een citroen- en druifaccent, prachtig afgerond met een droge afdronk. Vaak zal de elegante zuurheid doorheen de jaren net iets minder scherp worden en de smaak wat complexer.
Straffe Hendrik Wild – Brouwerij De Halve Maan - 9 %
Bij Straffe Hendrik Wild worden culturen van wilde gisten toegevoegd voor de hergisting op fles. Naast de aangename frisfruitigheid met een accent van sinaasappel en een duidelijke bitterheid merk je hierdoor ook een geraffineerde en subtiele zure toets op. Het samenspel tussen die twee smaken is subliem. De gisten zijn meteen ook de reden waarom je het bier gemakkelijk tot vijf jaar kan bewaren. Dankzij de hergisting op fles met wilde gisten blijft het bier namelijk evolueren in smaak.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
Het gebeurt meer dan je denkt: je komt bij je geparkeerde voertuig en ziet dat er een ferme deuk of kras in zit. Maar van de automobilist, e-stepper of fietser die tegen je wagen reed, is geen enkel spoor. Dekt je verzekering die schade? En wat moet je allemaal doen om ‘klacht tegen onbekenden’ in te dienen? Independer.be legt het uit. -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”