OPsporing criminelen

Al drie arrestaties na hackathon door politie

(themabeeld)  ©  afp

Een zogenaamde hackathon, waarbij specialisten van verschillende politie- en veiligheidsdiensten via publieke bronnen zoals websites op zoek gaan naar informatie over voortvluchtige criminelen, heeft al tot een derde arrestatie, in Colombia, geleid.

Bron: BELGA

Op de startdag van de hackathon werd al een eerste arrestatie verricht, op een boerderij in Sauvenière, een deelgemeente van Gembloux, in de provincie Namen. Dat meldt de federale politie. Het ging om een man die in 2021 ontsnapt was uit een gevangenis in Noord-Macedonië en werd gezocht door de Noord-Macedonische autoriteiten. Aangezien de man vroeger al in België had verbleven, bestond de kans dat hij zich in België schuilhield.

Vorige week vrijdag werd een tweede man aangehouden: de voortvluchtige D.M. liep tegen de lamp in Manchester, net voordat hij een vliegtuig richting Pakistan wilde nemen. Hij wordt verdacht van een moordpoging in Brussel in 2018.

Diezelfde dag volgde een derde arrestatie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Daar ging het om een voortvluchtige die door het Brusselse hof van beroep bij verstek tot 7 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. De man liep de veroordeling op wegens internationale handel in verdovende middelen en lidmaatschap van een internationale criminele organisatie.

Tijdens de hackathon was die derde arrestant al in Zuid-Amerika gelokaliseerd. Verder onderzoek in de dagen na de hackathon liet toe ‘om zijn vluchtroute en reisweg beetje bij beetje in kaart te brengen’, zegt de federale politie.  

De hackathon was bedoeld om 40 voortvluchtige criminelen op te sporen. De organisatie was in handen van het Fugitive Active Search Team (Fast) van de federale politie. Dergelijke initiatieven staan nog op het programma en effenen het pad voor een nauwere samenwerking tijdens opsporingen, luidt het. Het belangrijkste middel dat tijdens de hackathon werd gebruikt, is open source intelligence of openbronnen-onderzoek. Want hoe hard ze ook hun best doen, op een onbewaakt moment laten voortvluchtigen vroeg of laat wel ergens een spoor achter, zegt de politie.

‘Het was de eerste keer dat de veiligheidsdiensten dergelijke vernieuwende oplossingen inzetten om samen achter voortvluchtige misdadigers aan te gaan’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Het toont aan dat een nauwe onderlinge samenwerking tussen alle diensten de basis is voor doeltreffend en doortastend opsporingswerk.’