Last minute paasbrunch organiseren? 3 recepten met een twist om je uit de nood te helpen
Op het laatste nippertje toch nog op zoek naar recepten voor Pasen voor vandaag of morgen? Eieren, asperges, worteltjes en lamsvlees spelen dé hoofdrol in een klassiek paasmenu. Geef ze in deze drie recepten een verrassende twist en vier Pasen net een tikkeltje anders dit jaar!
Paasbruschetta’s met garnaalsalade en kwarteleitje
Klaar in 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 4 half zongedroogde tomaatjes
• 200 g gepelde garnalen
• 2 el fijngehakte peterselie
• 2 el limoensap
• 1 el mayonaise
• 1 el zure room
• snuf paprikapoeder
• snuf chilipoeder
• 8 kwarteleitjes
• 1⁄2 ciabatta
• 1⁄2 teentje knoflook
• 1 el fijngehakte bieslook
• boter
• peper en zout
Zo maak je het
1. Hak de tomaatjes fijn. Meng ze, samen met de peterselie, het limoensap, de mayonaise en de zure room onder de garnalen. Kruid met het paprikapoeder, chilipoeder, peper en zout
2. Bak in boter spiegeleitjes van de kwarteleieren. Snijd de ciabatta in sneetjes van 1 cm dik. Bestrijk ze met olijfolie en gril ze langs beide kanten goudbruin in een hete grillpan. Ga met het gehalveerd teentje look over de bovenste snijkant van de bruschetta’s.
3. Beleg elk sneetje bruschetta met de garnaalsalade. Leg er een spiegeleitje op en werk af met de bieslook.
Tip: Omdat de schaal van kwarteleitjes moeilijk breekt, is het een gepruts om er spiegeleitjes van te bakken. Je kan de eitjes ook gewoon een drietal minuten koken, pellen en ze gehalveerd op de bruschetta’s leggen.
Hartige worteltaart met geraspte kaas en spekblokjes
Klaar in 60 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 rol kruimeldeeg
• 400 g wortelen
• 200 g gerookte spekblokjes
• 100 g roomkaas
• 100 g ricotta
• 2 uien
• 3 eieren
• 150 ml wortelsap
• 125 ml room
• 50 g geraspte kaas
• handvol cress
• peper en zout
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Be- kleed een ingevette taartvorm met diameter 26 cm met het kruimeldeeg. Schil de wortelen en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Spoel ze af onder koud water en halveer ze in de lengte. Bak het spek in een droge koekenpan krokant.
2. Meng de roomkaas onder de ricotta en kruid met peper en zout. Snij de uien in dunne halve ringen. Verdeel ze over de bodem van het deeg. Verdeel daar de wortels en het spek over. Schep hier toefjes van het kaasmengsel op.
3. Kluts de eieren met het wortelsap en de room los. Kruid met peper en zout. Giet dit over de taart en bestrooi met de kaas. Zet de taart 45 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Bestrooi met de cress en serveer.
Tip: in plaats van spek kan je ook pancetta, kippenreepjes of lamsgehakt gebruiken.
Lamskroon met een salade van witte asperges, erwtjes en krieltjes
Klaar in 45 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 800 g lamskroon
• 2 sjalotten, in ringen
• 10 witte asperges
• 150 g groene aspergepunten
• 120 g erwtjes
• 400 g krieltjes
• 2 el fijngehakte peterselie
• boter
• peper en zout
Voor de dressing
• 1 el mosterd
• 2 el witte wijnazijn
• scheutje water
• 6 el olijfolie
Zo maak je het
1> Verwarm de oven voor op 200 °C. Kruid de lamskroon langs beide kanten met peper en zout en kleur aan in hete boter in een ovenbestendige pan. Voeg de sjalotjes toe en bak ze mee. Verdeel wat blokjes boter over het lamsvlees en zet de pan 15 minuten in de oven. Lepel regelmatig braadvocht over het vlees.
2. Maak de groenten schoon en halveer de aardappelen. Snijd de witte asperges in stukken van 3 cm. Kook de krieltjes in 12 minuten gaar. Voeg de laatste 5 minuten de witte asperges en de laatste 3 minuten de groene asperges en de erwtjes toe.
3. Meng alle ingrediënten voor de dressing en kruid met peper en zout. Giet de groenten af en meng er de dressing onder. Snijd de lamskroon aan en serveer met de groentesalade. Werk af met wat gehakte peterselie.
Tip: voor een perfectgebraden lamskroon is het handig om een keukenthermometer te hebben. Wil je het vlees bloeddoorlopen? Haal de lamskroon dan bij een temperatuur van ongeveer 58 °C uit de oven. Liever licht rosé? Dan moet de temperatuur rond de 60 °C liggen.
Deze recepten vind je ook terug ook in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 8 april.
Lees ook:
Link naar nieuw HLN Eten-weekmenu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
Telkens dezelfde broodjeszaak of saladebar dichtbij je werk opzoeken is handig, maar het kost wel wat. Hoeveel geld kun jij besparen door je eigen boterhammen mee te nemen? En hoe spaar of investeer je die extra centen slim? Spaargids.be gaat het na. -
Livios
Vermenigvuldig je energie zónder er extra voor te moeten betalen: met dit toestel kan het
-
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”