Eén terrorist van Parijs en Brussel kon Europa ontvluchten

© Photo News

Een jaar na de aanslagen van Brussel blijft één terrorist nog altijd spoorloos. Tegen Ahmad Alkahld, die ook gelinkt wordt aan de aanslagen van Parijs, loopt sinds november 2016 een internationaal aanhoudingsmandaat. Vermoedelijk is hij Europa kunnen ontvluchten.

me, tg

Hij gebruikte meerdere identiteiten, vandaar dat speurders niet zeker weten of Ahmad Alkhald zijn echte naam wel is. Want hij had ook een vals paspoort op naam van Yassine Noure.

Onder de schuilnaam ‘Mahmoud’ gaf hij de terroristen van Brussel – en dan specifiek Najim Laachraoui die zich opblies op Zaventem – in de maand voor de aanslagen in Brussel en Zaventem nog online raad vanuit Raqqa in Syrië.

Zo vroeg Laachraoui of Ahmad Alkhald hem een handleiding of video kon sturen met informatie over hoe hij vanop afstand springstof tot ontploffing kon brengen. Laachraoui vroeg ook aan Mahmoud om de explosieven in Raqqa te testen.

Dat blijkt allemaal uit de analyse van een computer van de terroristen die teruggevonden werd in de Max Roosstraat in Brussel.

DNA op bommengordels

De gezochte terrorist werd geboren op 1 januari 1992 en kwam in oktober 2015 met een valse naam vanuit Syrië naar België om de aanslagen in Parijs te helpen voorbereiden. Het DNA van Alkahld werd teruggevonden op twee van de bommengordels die in Parijs werden gebruikt.

Alkahld kwam in oktober 2015 met een valse naam vanuit Syrië naar België om de aanslagen in Parijs te helpen voorbereiden. Hij kwam, gebruik makend van de vluchtelingencrisis, via Griekenland naar Europa is. Hij werd door Salah ­Abdeslam opgehaald in het Duitse Ulm en naar België gebracht. De terroristen van Parijs huurden vanaf 7 oktober 2015 een safehouse aan de Rue Radache in Auvelais. Het was maar een van de zeven onderduikadressen.

Aan de aanslagen zelf nam hij zo goed als zeker niet deel.

Het is ook niet duidelijk of Alkahld nog in België was op het moment van de aanslagen in Parijs. Op 1 november werd hij immers gecontroleerd in de trein tussen Wenen en Belgrado, op 16 november zat de man op een vlucht tussen Wenen en Ankara, en tussen die twee data zou hij opgedoken zijn in een vluchtelingenkamp nabij Boedapest.

Waar hij zich vandaag bevindt, is een raadsel. Wellicht in Syrië. Maar leeft hij nog of is hij omgekomen tijdens de gevechten daar, weet niemand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen