©  Isosport

Supersub Andras Nemeth houdt in blessuretijd Genkse Europese droom intact

Dankzij een doelpunt van de pas ingevallen Andras Nemeth in blessuretijd, pakte KRC Genk tegen een tienkoppig AA Gent een cruciale uitzege (0-1). De strijd in play-off 2 blijft spannend, de hoop op het laatste Europees ticket blijft intact.

Marnik Geukens

Bernd Storck probeerde een tegenzet te formuleren op de geijkte Gentse opstelling met een enkele flank, die zijn ploeg al te vaak in de problemen bracht. Het werd een variant op de vaste 4-3-3, waarbij gelegenheidslinksbuiten Thorstvedt zijn positie alternatief invulde. Ook Bongonda, Preciado, Lucumi en Arteaga kwamen in de ploeg, naast de geschorste Ito verdwenen ook Oyen, Munoz, Sadick (allen ban) en Jukleröd (tribune) uit de basis.

Bijna Thorstvedt

Thuiscoach Hein Vanhaezebrouck zag zijn aanval onthoofd. Naast Lepoitre, out voor de rest van het seizoen, ontbrak ook Tissoudali. Lemajic kreeg als diepste spits het duo Odjidja-Bezus in de rug.

Een weifelende Arteaga liet Castro-Montes op het kwartier ontsnappen op rechts, Bezus knalde op het afleggertje de eerste kans op een attente Vandevoordt. Het was meteen ook de laatste mogelijkheid voor de thuisploeg, die het initiatief steeds meer aan een gedreven Genk moest laten.

Een snelle omschakeling over Heynen en Onuachu leverde Thorstvedt ei zo na de openingstreffer op, de Noor geraakte net onvoldoende bij de voorzet van de Gouden Schoen. De beste kans was voor Bongonda, die een vrijschop van Heynen van dichtbij over kopte.

Rood voor Odjidja

Tien minuten voor rust legde een verrassende rode kaart de wedstrijd in een beslissende plooi. Zestig seconden nadat hij geel kreeg voor een late tackle, fluisterde Odjidja ref Verboomen iets in het oor. Dat zinde de man duidelijk niet. Hij stuurde Odjidja én een ostentatief applaudiserende coach Vanhaezebrouck naar de tribune.

Dubbele wissel

Coach Bernd Storck veranderde het geweer al tijdens de rust van schouder en bracht de aanvallers Paintsil en Oyen voor de middenvelders Ouattara en Hrosovsky. Een bedrijvige Oyen en Bongonda knutselden al snel een eerste kans in mekaar voor Onuachu maar de Genkse topschutter trapte van dichtbij voorlangs. Dat deed ook Oyen zelf na een knappe controle, zijn perfecte assist werd even later naast gekopt door de volledig vrijstaande Bongonda.

Maar het Genkse tempo lag te laag om tien thuisspelers knock-out te slaan. Storck bracht daarom ook nog Trésor voor Preciado. Die pakte één keer uit met een snedige dubbelpass met Bongonda maar voor het overige ontbrak het de bezoekers aan overleg en tempo.

Supersub Nemeth

Tot in de eerste minuut van de blessuretijd Paintsil Hanche-Olsen inpakte op links en met een lage voorzet centraal de pas ingevallen Nemeth vond. De Genkse supersub versloeg Roef van dichtbij (0-1) en schonk zijn ploeg zo de verhoopte uitzege, die de strijd in play-off 2 al op de eerste speeldag volledig opengooit. De sterk ingevallen Oyen zorgde nog ei zo na voor de 0-2, Roef redde spectaculair. Ook op deze zondagavond zorgden de Genkse jonkies voor het lichtpunt.

De overwinning kwam niet meer in het gedrang. Racing komt naast KV Mechelen op de tweede plaats op twee punten van leider AA Gent.

AA GENT: Roef – Hanche-Olsen, Ngadeu, Torunarigha – Castro-Montes, Kums, De Sart, Fortuna – Odjidja, Bezus – Lemajic.

KRC GENK: Vandevoordt – Preciado, McKenzie, Lucumi, Arteaga – Ouattara, Heynen, Hrosovsky - Bongonda, Onuachu, Thorstvedt.

Vervangingen: 41’ Torunarigha door Okumu, 46’ Oyen en Paintsil voor Ouattara en Hrosovsky, 57’ Bezus door Samoise, 74’ Preciado door Trésor, 80’ Castro-Montes, Nurio en Lemajic door Owusu, Godeau en Malede, 89’ Thorstvedt door Nemeth.

Doelpunten: 91’ Nemeth 0-1.

Gele kaarten: 34’ Odjidja (late tackle), 41’ Lemajic (elleboog), 44’ Samoise ‘(bankzitter, protest) 45+1³’ Bongonda (late tackle), 73’ Heynen (elleboogstoot), 86’ Paintsil (protest).

Rode kaarten: 35’ Odjidja (2x geel: 34’ late tackle, 35’ protest), 36’ Vanhaezebrouck (2x geel: protest+ostentatief applaus)

Scheidsrechter: Verboomen.

Toeschouwers: 9.500.

Aangeboden door onze partners