©  palix

Proces-Sanda Dia: aanklagers vragen celstraffen tot vijf jaar, Mary voorzichtig tevreden

De aanklagers op het proces over de dood van student Sanda Dia in 2018 hebben voor alle achttien Reuzegom-leden celstraffen gevorderd. Schachtentemmer A.G. moet volgens hen de strengste straf krijgen: 60 maanden cel.

SVO
Bron: Belga

A.G., alias “Janker”, toont volgens de procureur geen schuldbesef. Hij was ook een van de eersten die na de feiten wilde overgaan tot het wissen van sporen. De procureur vorderde 60 maanden cel, 8.000 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor vijf jaar. Dat laatste betekent onder meer dat de jongeman geen openbare functies kan bekleden of deelnemen aan verkiezingen.

Voor praeses J.J., alias “Zaadje”, vorderde het openbaar ministerie 50 maanden cel, 8.000 euro boete en een ontzetting uit de rechten voor vijf jaar. “Hij was mede-organisator, had de eindverantwoordelijkheid. Hij had het gezag en de autoriteit om de doop stop te zetten”, klonk het.

Voor de anderen werden straffen gevorderd 18, 24 of 30 maanden, telkens met een boete en een ontzetting uit de rechten.

Advocaat Sven Mary

Advocaat Sven Mary reageerde voorzichtig tevreden na de vordering van het openbaar ministerie op het proces over de dood van student Sanda Dia. “Voor mijn cliënten als burgerlijke partij, als slachtoffer of nabestaande, is het in feite heel moeilijk om dit in een weegschaal te leggen”, zei hij. “Het zal voor een slachtoffer nooit genoeg zijn. Er is een vordering geweest. Ik denk dat de techniciteit van de problemen die nu komen, een groter probleem zijn dan die strafmaat. Ik denk dat die strafmaat in de lijn lag van onze verwachtingen.”

Mary verwacht niet dat er nog aan de gevorderde straffen gesleuteld zal worden nu de voorzitter duidelijk heeft laten blijken dat de Reuzegommers niet vervolgd worden voor de feiten die in Leuven gebeurden. Enkel voor de doop met dodelijke afloop in Vorselaar kunnen ze bestraft worden.

Naast de gevangenisstraf werden er ook geldboetes tot 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten voor vijf jaar gevorderd voor alle achttien beklaagden.

Deze strafmaat vordert het OM per Reuzegommer

  • L.L. (23) “Strontvlieg”: een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor A.V. (24) “Sondage”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor A.G. (25) “Shrek”: een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor J.J. (25) “Zaadje”: een gevangenisstraf van 50 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor A.G. (23) “Janker”: een gevangenisstraf van 60 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor B.P. (25) “Protput”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor V.K. (24) “Pronker”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor Z.B. (25) “Rafiki”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor J.S. (25) “Flodder”: een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor M.P. (26) “Kelter”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor M.G. (24) “Kletsmajoor”: een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor W.P. (23) “Randi”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar
  • Voor S.P. (24) “Remork”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor P.O. (23) “Wally”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor J.V. (22) “Igean”: een gevangenisstraf van 18 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor Q.W. (25) “Paterberg: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor J.D. ( 25) “Placebo”: een gevangenisstraf van 30 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.
  • Voor B.L. (27) “Rustdag”: een gevangenisstraf van 24 maanden, een geldboete van 1.000 euro en een ontzetting uit de rechten voor een periode van 5 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER