Hoe krijg je een klemmend deksel van een pot toch makkelijk open?
We stonden allemaal al eens oog in oog met een pot in de keuken waarvan je het deksel gewoon niét openkrijgt. Als er dan niemand in de buurt is om jou te helpen en je net die bokaal nodig hebt om je maaltijd af te maken, kan dat serieus tegenvallen. Hoe krijg je dat deksel dan toch nog open? We verzamelden 5 tips om dit vervelende keukenprobleem de wereld uit te helpen.
1. Stevige en/of houten lepels
Selecteer de stevigste lepel uit je bestekschuif en duw hem tussen het deksel en de pot in. Duw telkens met de lepel het deksel wat omhoog en ga zo de hele rand rond, tot je hoort dat het vacuüm ‘popt’. Daarna zou je met gemak het deksel moeten kunnen losdraaien. Lukt het niet met een gewone lepel? Dan kan je altijd een houten exemplaar gebruiken. In dit geval geldt: hoe groter en steviger, hoe beter. Nu ga je niet tussen het deksel en de pot in, maar sla je op het deksel van de pot tot je de ‘pop’ van het vacuüm hoort.
2. Met de harde hand
Deze tip is een klassieker, maar of de methode werkt of niet, hangt af van de details. Hou de pot met je niet-dominante hand ondersteboven, onder een hoek van vijfenveertig graden. Sla dan zo hard als je kan met je vlakke hand tegen de onderkant van de pot, recht in het midden, tot je het vacuüm breekt. Een andere tip in dezelfde categorie die de moeite waard is om eens uit te testen: door een paar keer op het deksel te tikken met een mes of een lepel krijg je hem soms ook al vlot open.
3. Hitte
Schiet je eigen kracht tekort? Doe dan beroep op de kracht van de ‘wetenschap’. Vul een grote kom met heet, maar niet kokend water, hou de pot ondersteboven, zet hem zo enkele minuten in de kom en laat de wetten van de fysica werken. Door de warmte verhoogt de luchtdruk in de pot, waardoor het deksel minder aangezogen wordt. Maar vooral: door de warmte van het water zet het metalen deksel een tikkeltje uit. Daardoor krijg je het gegarandeerd een stuk makkelijker open.
Als je eigen kracht tekortschiet, kan de kracht van de ‘wetenschap’ een goede hulp zijn
4. Haardroger
Misschien niet meteen een attribuut dat standaard rondslingert in je keuken, maar hitte is een goede hulp bij dekselnoodgevallen. Net zoals bij het kokend water uit de tip hierboven, kan je het deksel verwarmen door er zo'n dertig seconden met de haardroger op te blazen. Ook een aansteker kan hiervoor van pas komen, pas dan wel op met de warmte van het deksel. Gebruik achteraf voor de zekerheid een handdoek als je het deksel wil losdraaien én laat het liefst eerst even afkoelen.
5. Extra portie grip
Een extra portie grip is exact wat je mist wanneer je je deksel niet openkrijgt. Té veel handcrème smeren kan in dit scenario dus nadelig zijn. Wil je extra grip krijgen op dat metalen deksel? Probeer eens met een hulpmiddel. Die rubberen handschoenen waarmee je de afwas doet of gewoon een handdoek die je rond het deksel wikkelt. Ook een dikke rubberen elastiek rond de buitenkant van het deksel helpt om het deksel beter te kunnen vastgrijpen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”