Open VLD schiet socialistische plannen af: “Linkser dan de communisten”

 ©  BART DEWAELE

Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen is niet te spreken over de socialistische plannen om de overwinsten van bedrijven hoger te belasten. “Linkser dan de communisten”, klonk het donderdagmiddag op Villa Politica.

Bron: BELGA

Vooruit legt in aanloop naar 1 mei een plan op tafel om overwinsten boven een rendement van 8 procent op geïnvesteerd kapitaal te belasten aan 35 procent, in plaats van de huidige 25 procent. Dat moet een miljard euro opleveren, een bedrag dat naar koopkrachtmaatregelen kan gaan. 

Open VLD-Kamerlid Jasper Pillen schoot die plannen donderdag op Villa Politica meteen af. “Dit zijn geen socialistische, maar puur communistische recepten”, zei hij. “Gisteren was Conner Rousseau (Vooruit-voorzitter, red.) nog rechtser dan extreemrechts, nu is hij linkser dan de communisten.”

De drempel van 8 procent noemde Pillen arbitrair. Bovendien treft dat ook de middenklasse, vindt hij. “We gaan geen kleine ondernemers of kmo’ers, die jobs geven en welvaart creëren en al harde tijden achter de rug hebben, opnieuw gaan straffen.”

Volgens het Open VLD-Kamerlid moeten de minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) en van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) nu dringend komen met hun plannen om de pensioenen te hervormen en de werkzaamheidsgraad op te trekken, “de beste manier om de sociale zekerheid betaalbaar te houden en de koopkracht te beschermen”. “Het is spijtig dat er in aanloop naar 1 mei gekozen wordt voor slogans, maar dat die plannen uitblijven.”

“Tijd om veto te laten varen”

CD&V lijkt wel gewonnen voor de plannen. “Niemand moet rijk worden op kap van de crisis”, zei Kamerlid Leen Dierick aan Villa Politica. “Als we daar middelen kunnen vinden, zijn we daar zeker voorstander van.”

Kristof Calvo (Groen) verwees ook naar de rijkentaks van 1 procent op alle vermogens boven 1 miljoen euro die de Vivaldi-partijen zonder de liberalen op tafel leggen. Hij spoort minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) aan om versneld werk te maken van de grote fiscale hervorming. “Het is tijd dat de liberale collega’s hun veto’s laten varen. We beleven moeilijke tijden, en dat geldt ook voor mensen die met twee gaan werken. Ik verwacht van een liberale partij dat ze daar oren naar heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen