James Arthur Photography

Deze acht experten moeten ons land door de economische crisis loodsen

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft een expertengroep aangesteld om ons land mee door de economische crisis te loodsen. De acht economen moeten aanbevelingen doen, en ook niet meer: het is en blijft de regering die de uiteindelijke beslissing neemt.

Premier Alexander De Croo heeft vanmiddag een achtkoppige groep experten voorgesteld die de regering zal moeten adviseren over mogelijke maatregelen om de economische crisis te tackelen. De groep moet onder meer concrete maatregelen aanreiken om de inflatie en de economische uitdagingen verbonden aan de oorlog in Oekraïne het hoofd te bieden. Al blijven de uiteindelijke belissingen wel nog altijd bij de politiek liggen.

De groep bestaat uit acht experten: vier Nederlandstalige en vier Franstalige economen onder wie heel wat bekende namen. 

Paul De Grauwe

ImageGlobe

Econoom Paul De Grauwe (75) is professor aan de London School of Economics and Political Science. Voordien gaf hij les aan de KU Leuven en was hij ook gastprofessor aan onder meer de universiteit van Amsterdam. 

Koen Schoors

Koen Schoors (53) is econoom en hoogleraar aan de Universiteit Gent. In het verleden doceerde hij ook al aan de KU Leuven, de Vlerick Business School en aan de Higher School of Economics in Moskou.  Het bank- en financiewezen, bedrijfsfinanciering en buitenlandse directe investeringen zijn zijn voornaamste onderzoeksdomeinen.

Pierre Wunsch

Pierre Wunsch (54) is sinds begin 2019 Gouverneur van de Nationale Bank van België. Hij zal de expertengroep voorzitten.  In het verleden werkte hij in verschillende functies bij het kabinet Financiën en was hij werkzaam bij Tractebel en Electrabel. Sinds begin dit jaar is Wunsch ook voorzitter van de Koning Boudewijnstichting.

Mathias Dewatripont

Nicolas Maeterlinck

Mathias Dewatripont (62) is een econoom van de Brusselse ULB en was lid van het directiecomité van de Nationale Bank. 

Philippe Defeyt

Philippe Defeyt (68) is een Naamse econoom. Hij bestudeerde onder meer de  economische kosten van kinderen in een gezin, de werktijden en de sociale zekerheid. 

Sarah Vansteenkiste

Sarah Vansteenkiste is diensthoofd Steunpunt Werk, een onderzoekscentrum aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Daarnaast is ze ook deeltijds professor aan de onderzoeksgroep Work and Organisation Studies van de KU Leuven. 

Bertrand Candelon

Bertrand Candelon is hoogleraar financiën aan de Université Catholique de Louvain. In zijn onderzoek is hij vooral bezig met fiscaal beleid en internationale financiën. 

Sofie Geeroms

Sofie Geeroms is al vijf jaar CEO van BeCommerce, de federatie van webwinkels. Voordien werkte ze in de financiële sector in de VS. 

Politieke kleur

De politieke kleur van die expertengroep past wonderwel bij die van de Vivaldi-regering. Voorzitter Pierre Wunsch bijvoorbeeld is een man van de MR. Ook Paul De Grauwe en Koen Schoors hebben een blauwe stempel (al is dat tegelijkertijd heel erg relatief en misschien zelfs niet langer van toepassing), Dewatripont wordt als PS'er gelabeld, Defeyt richtte ooit Ecolo mee op en Geeroms was in een vorig leven kabinetsmedewerkster van Vlaams liberaal Guy Verhofstadt.

Meest gelezen