Radio 2

Drie Limburgse vrienden suppen van Hasselt naar Nieuwpoort om afval in kaart te brengen

Wim Pyl, zijn zus Tinneke en Jan Moermans waren de voorbije week met hun sup (stand-up paddle) onderweg. Tussen Hasselt en Nieuwpoort brachten ze de vervuiling in onze rivieren in kaart. Een tocht die ze vijf jaar geleden ook al eens aflegden. En wat blijkt? Onze rivieren zijn er niet properder op geworden.  

Met hun vijfdaagse tocht door Vlaanderen wil het drietal de vervuiling in onze rivieren blootleggen. "Ons gevoel was dat door de covid-pandemie de bevolking meer tijd buiten heeft doorgebracht en de vervuiling dus navenant is. Dat gevoel werd bevestigd", steekt Wim Pyl van wal.

De tocht verliep in vijf etappes. Maandag van Hasselt naar Aarschot over de Demer en de volgende dag via de Dijle verder naar Mechelen. Woensdag en donderdag van Kortrijk via Zulte over de Leie naar Gent. En als kers op de taart vandaag van Diksmuide over de IJzer naar de kust in Nieuwpoort. In totaal zo’n 250 kilometer.

"Er zijn stukken bij die zelfs vuiler zijn geworden al merken we wel dat steden hun best doen om boorden aan te leggen met riet dat zuiverend werkt. Ook vonden we stroken waar acties zoals 'Mooimakers' plaatsvonden."

De grootste vervuiler van onze rivieren is net zoals vijf jaar geleden de petfles. "Daarom hebben we donderdag een extra actie gedaan. Met 400 petflessen maakten we een  slang van 50 meter die we achter onze borden hebben gehangen."

Kinderbuggy

Een andere grootvervuiler blijkt landbouwfolie. "Iets speciaals? Een kinderbuggy en een ladder van een kinderglijbaan", herinnert Pyl zich. Het afval werd elke avond netjes afgeleverd in een filiaal van afvalverwerker Renewi: 350 kilogram in totaal. 

Tijdens hun tocht namen de vrienden ook waterstalen. Die worden later ontleed in een labo.

"Een vermoeiende week maar het weer was oké. Het was de moeite waard", vertelt Pyl aan de Langebrug in Nieuwpoort. "Wat er dringend moet gebeuren om dat vuil uit onze rivieren te houden? Statiegeld! Als de mensen moeten betalen, gooien ze het niet weg."

Meest gelezen