© ATV

‘De Buildrager’ is eindelijk terug thuis: bekend standbeeld van havenarbeider staat weer naast Antwerps stadhuis

Antwerpen -

Na ruim vier jaar staat het standbeeld De Buildrager opnieuw op zijn vertrouwde plaats op de Suikerrui naast het stadhuis. Een delegatie havenarbeiders is zaterdag naar de Antwerpse binnenstad gekomen om het beeld te onthullen, samen met leden van het stadsbestuur.

Patrick Van de Perre

Door de restauratie van het stadhuis moest het standbeeld De Buildrager, een symbool van en voor de Antwerpse havenarbeider, een aantal jaren geleden voor een tijdje weg op zijn vaste plek. Sinds 2018 stond het beeld tijdelijk op het Schengenplein op het Eilandje. Dichter bij de haven, maar een stuk minder in het zicht van de Antwerpenaar.

“Het is prettig dat het beeld opnieuw op zijn oude plek staat. Want hier hoort De Buildrager thuis. Antwerpen is nog steeds een belangrijke havenstad en onze arbeid zorgt voor welvaart. Dus is het ook logisch dat het beeld dicht bij het stadhuis staat”, zegt Hannelore. De vrouw werkt als markeur in de haven.

Het was een delegatie van havenarbeiders die zaterdag op de Suikerrui het zeil van het standbeeld wegtrok. Samen met burgemeester Bart De Wever (N-VA), een aantal schepenen en andere politici. Het mag duidelijk zijn dat het beeld, net als de haven, ook op het stadhuis belangrijk gevonden wordt.

Geschenk van Amerikaanse generaal

Toen het beeld een aantal jaren geleden werd weggehaald op de Suikerrui, leek het er even op dat De Buildrager voor lange tijd uit het straatbeeld zou verdwijnen. Maar dat was buiten de havenarbeiders gerekend.

Hannes (links) en Hannelore: “’De Buildrager’ staat opnieuw waar hij thuishoort.” © Patrick De Roo

“Nadat het beeld was weggehaald, zijn we het gaan zoeken. Uiteindelijk kwamen we in het openluchtmuseum Middelheim terecht, waar het was opgeslagen. Na de nodige bemiddeling zijn we erin geslaagd om De Buildrager tijdelijk op het Schengenplein te zetten”, zegt Hannes. Hij was jarenlang stouwer aan de haven en is nu afgevaardigde voor de Belgische Transportarbeidersbond (BTB).

Het beeld van Constantin Meunier werd in 1946 door een Amerikaanse legergeneraal aan Antwerpen geschonken. De militair wilde op die manier de Antwerpse havenarbeiders bedanken voor hun hulp en inzet na de Bevrijding.

Aanvankelijk werden er andere locaties overwogen om het beeld te plaatsen. Onder andere de Ankerrui en de Royerssluis. Maar uiteindelijk besliste toenmalig burgemeester Lode Craeybeckx in 1950 dat De Buildrager een plekje naast het stadhuis zou krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen