Griekenland betaalt schulden financiële crisis twee jaar vroeger dan voorzien terug aan het IMF

Griekenland heeft al zijn schulden van de financiële crisis terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is twee jaar eerder dan voorzien. “Met deze terugbetaling wordt een hoofdstuk afgesloten”, laat Christos Staikouras, de Griekse minister van Financiën, weten.

Griekenland werd in 2010 bijzonder zwaar getroffen door een financiële crisis. Om uit die precaire situatie te komen, had het land destijds bijna 32 miljard euro geleend bij het IMF. Die schuld werd de daaropvolgende jaren in schijven terugbetaald.

1,9 miljard euro

Nu heeft het land dus de laatste schijf afgelost. Het ging daarbij over een bedrag van 1,9 miljard euro. Door die terugbetaling heeft Griekenland zijn schuld twee jaar eerder dan voorzien kunnen aflossen. Volgens Staikouras heeft zijn land daardoor 230 miljoen euro minder interesten moeten betalen. “Dit is een positieve ontwikkeling”, aldus de minister. “Dankzij die terugbetaling kunnen we nu een hoofdstuk afsluiten.”

In totaal waren er tussen 2010 en 2018 drie reddingsoperaties, ten belope van zo’n 290 miljard euro, nodig om te vermijden dat Griekenland failliet zou gaan.

Strikte voorwaarden

Die geldoperaties gingen wel gepaard met enkele strikte voorwaarden. Zo werd de Griekse regering gedwongen om ingrijpend te bezuinigen en de belastingen te verhogen. Die maatregelen hebben toen wel tot een toename van de werkloosheid en de armoede geleid. Er was dan ook heel wat onvrede bij de bevolking. Zo werd in 2012 het begrip “grexit” in het leven geroepen. Het is uiteindelijk nooit tot een breuk tussen de EU en Griekenland gekomen.

Hoewel Griekenland in 2018 uit het laatste reddingsprogramma is gestapt, worden de uitgaven van het land nog strikt opgevolgd door de Europese kredietverstrekkers. De sociale onrust is ook niet verdwenen. Vandaag is in Griekenland een algemene 24 urenstaking aan de gang uit protest tegen de hoge inflatie.

(evb)

Meer