Bloembollenteler Geert Vanacker (rechts) mocht samen met Arne Quinze (midden) de nieuwe tulp boven de doopvont houden in het tulpenmuseum in Amsterdam. © RR

Kunstenaar Arne Quinze is eerste Belg met eigen tulp dankzij Arendonkse bloembollenteler

ARENDONK -

De wereldberoemde kunstenaar Arne Quinze (50) is de eerste Belg die een tulp krijgt die zijn naam draagt. De ‘tulp Arne Quinze’ werd uitgekozen door Leen Van Gauwbergen (45) uit Arendonk en haar man Geert Vanacker (48), die in het West-Vlaamse Harelbeke een grote bloembollenhandel runnen.

Eddy Meulemans

Arne Quinze is bij het brede publiek bekend van bijvoorbeeld de brug in De Schorre die hij ontwierp voor Tomorrowland, of van zijn omstreden kunstwerk Rock Strangers. De opvallende rode sculpturen op de zeedijk van Oostende waren vijf jaar geleden nog het onderwerp van een gerechtelijk dispuut met het stadsbestuur, omdat ze volgens de dijkbewoners hun zicht op zee belemmerden.

De ‘tulp Arne Quinze’. © EMA

Maar de kunstenaar blijkt ook een fervent tuinier. Zijn tuin is een paradijs van bloemen in alle vormen en kleuren. “Mijn tuin is de grootste inspiratiebron voor mijn werk”, zegt Quinze. “Ik neem hier constant foto’s en filmpjes van het hele groeiproces van mijn bloemen, van de pracht wanneer ze in vol ornaat staan, maar evengoed van wat ze in het Japans mono no aware noemen: de schoonheid van de vergankelijkheid. Die beelden, die kleuren, die kracht van de natuur, dienen als vertrekpunt om te creëren.”

Voor zijn artistieke bijdrage aan de promotie van bloembollen, wordt hij nu geëerd met een tulp die zijn naam draagt. Afgelopen weekend werd de ‘tulp Arne Quinze’ officieel gedoopt in het internationale tulpenmuseum in Amsterdam.

6 euro voor 10 bollen

De keuze voor deze bijzondere variëteit werd gemaakt door bloembollenteler Geert Vanacker en Leen Van Gauwbergen uit Arendonk. “We kozen voor deze tot nog toe naamloze parkiettulp omdat ze helemaal het verhaal van Arne Quinze vertelt: van het grauwe Brussel uit zijn beginjaren tot de kleurrijke steden vandaag”, zegt Geert. “Het bijzondere aan deze unieke tulipa Arne Quinze is dat elke bloem anders is. Allemaal hebben ze hetzelfde DNA, en toch zijn ze elk afzonderlijk net ietsje anders in hun kleurschakering van rood, oranje en geel.” (ema)

De ‘tulp Arne Quinze’ is te koop bij Bloembollen Vanacker of via www.bloembollenshop.com en kost 0,60 euro per stuk, of 6 euro voor tien bollen.

Geert Vanacker en Leen Van Gauwbergen uit Arendonk baten in Harelbeke een grote bloembollenhandel uit. © RR

Het omstreden kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze op de zeedijk in Oostende was vijf jaar geleden het onderwerp van een gerechtelijk dispuut. © © De Meester Johan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER