77 jaar na oorlog onderduikplek in Leeuwarden ontdekt onder zolder: "Soepblikken van toen, dit is een tijdcapsule"

In Nederland zijn verbouwers nog op een Joodse onderduikplek uit de Tweede Wereldoorlog gebotst: onder een luik op een vervallen zolder zat een kleine ruimte verborgen. De Joodse eigenaar van het pand destijds kon dankzij de zolder 2 jaar uit het zicht blijven van de nazi's en overleefde de oorlog.

De plek, een ruimte onder een zoldervloer, zat verstopt onder vloerbedekking. "Door een lek zagen we dat er een luik in de vloer zat. We hebben het tapijt weggesneden om te zien wat het precies was", vertelt eigenaar Ronald Wetting die aan Omrop Fryslân een rondleiding gaf. Het huis in Leeuwarden wordt verbouwd en de schuilplaats zal op termijn ook verdwijnen.

Het moet behelpen zijn geweest in de verborgen ruimte die slechts één meter diep en twee meter breed is. De schuilplek bleef al die decennia onaangeroerd. Wetting vond er een 30-tal soepblikken, reclamemateriaal en een "compleet verteerde doos uit Engeland".

"Het was spannend en indrukwekkend. We hebben samen met de kinderen er tijd voor genomen. Mijn jongere, kleinere zoon ging er met de zaklamp in", vertelt hij over de bijzondere ontdekking. Wetting vergelijkt het met een teletijdmachine, regelrecht terug de oorlogsjaren in. 

Bekijk hier het bijzondere oorlogsverhaal (deels in het Fries en Nederlands):

De Joodse eigenaar was ooit Wolf Salomon die er de stoffenwinkel Salo openhield. Maar dat mocht in W.O.II niet meer van de Duitse bezetter. Salomon droeg de zaak over aan zijn niet-Joodse vrouw, intussen ging hij zich wellicht gedurende 2 jaar verstoppen op zolder. Als er gevaar dreigde, kon hij in de ruimte onder de vloer. Salomon overleefde de oorlog en verhuisde in 1945 naar Amsterdam. De laatste maanden van de oorlog verbleven ook verzetsmensen in de winkel. 

Meest gelezen