Zorgkundige sticht brand in rustoord om “brandveiligheid aan te klagen”

© Google Maps

Een zorgkundige uit Gent die brand stichtte in het rustoord Ter Caele in Evergem riskeert twee jaar cel. Hij stichtte naar eigen zeggen de brand om de brandveiligheid in het rustoord aan de kaak te stellen.

Olivier Scheir, cma

In de nacht van 31 januari op 1 februari vorig jaar ontstond brand in een kamer van rusthuis Ter Caele, waar op dat moment twee mensen lagen te slapen. B.T. uit Gent stak onder meer een potje suiker, een doosje zakdoeken en een aansteker in brand. Er ontstond rookontwikkeling en enkele bewoners werden geëvacueerd.

De brand werd heel snel met een branddeken geblust door de zorgkundige zelf. Eerst dacht men dat een Mariabeeldje met lampje de oorzaak was van de brand, maar al snel bleek dat B.T. de brand zelf had aangestoken.

“Dit had veel erger kunnen zijn”

“Er is niet veel gebeurd, maar het had veel erger kunnen zijn. Er wonen 94 bejaarden, van wie twee bedlegerig en die met een takel uit hun bed moeten worden gehaald. De gevolgen hadden veel erger kunnen zijn. Een brand is immers altijd onvoorspelbaar”, gooide de procureur B.T. toe.

Maar de reden waarom de man brand had gesticht, deed haar nog meer de wenkbrauwen fronsen. “Hij ergerde zich aan het omspringen met de regels. Bepaalde dingen had hij blijkbaar al verschillende keren gemeld aan de directie, onder meer de rookmelders vond hij niet in orde. Maar dit had opgelost kunnen worden op een andere manier.”

Ze vorderde twee jaar cel, wel met uitstel onder voorwaarden.

“Geen kwade bedoelingen”

Ook zijn advocaat is ervan overtuigd dat zijn cliënt geen kwade bedoelingen had. “Hij handelde uit frustratie en zijn betrokkenheid naar de brandveiligheid in het rustoord.” Het meent dat het over een eenmalige uitschuiver ging en hoopt op opschorting van straf zodat de man als zorgkundige aan de slag kan blijven. “Die mensen verzorgen, dat is zijn leven.”

Op 22 maart kent hij zijn straf, maar de rechtbank gaf de man alvast een veeg uit de pan. “Je moet andere mensen niet gebruiken om uw eigen frustraties te uiten. Je hebt brand gesticht in een kamer waar twee mensen te slapen lagen. In heel veel gevallen is de doodsoorzaak bij brand niet het vuur, maar de rook. Die bewoners hebben die giftige dampen ingeademd. De procureur heeft gelijk, dit had veel erger kunnen zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen