Omstreden kunstwerk van Jan Fabre aan de Citadel van Namen. De man op de schildpad, kunstenaar Jan Fabre zelf, kreeg een zwarte blinddoek om na de veroordeling van de kunstenaar.
Volledig scherm
Omstreden kunstwerk van Jan Fabre aan de Citadel van Namen. De man op de schildpad, kunstenaar Jan Fabre zelf, kreeg een zwarte blinddoek om na de veroordeling van de kunstenaar. © AFP

Burgemeester Prévot over schildpad Jan Fabre in Namen: "Rechtbank heeft niet de kunst, maar wel de kunstenaar veroordeeld"

Het is niet door de schildpad van Jan Fabre aan de Citadel van Namen weg te halen dat we de zaak van de strijd tegen geweld tegen vrouwen zullen bevorderen. Dat zegt de burgemeester van de stad en voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot (cdH), zondag op ‘C'est pas tous les jours dimanche’ (RTL-TVi).

10 reacties

  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Gerrit heeft gelijk, vind ik. Kunstenaars hebben altijd al naaktmodellen gebruikt tijdens hun werk. Neem nu Botticelli, Manet of Delvaux. Er zal wel gekust en gestreeld geweest zijn, in die ateliers. Maar wanneer zijn artistieke opwellingen strafbaar? Mogen we in tijden van me-too onze kinderen nog wel toelaten in musea en deze 'kunst' tonen? Of zouden we deze schilderijen maar beter afvoeren, wegens grensoverschrijdende associaties die gebeuren, in de ateliers?
  • Léon-Bernard Giot

    2 jaar geleden
    Mag de kunst in de vorm van Leopold II - beelden dan ook blijven staan a.u.b.
  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    2 jaar geleden
    Gerrit defreyne, zeer verstandige en terechte opmerking. En om op jouw vraag te antwoorden : die waanzin zal nooit ophouden. We zijn al een hele tijd in de verkeerde richting aan het afdwalen. Het wordt hoogtijd om een tegenbeweging te organiseren. Ik ga er morgen mee aan de slag (vanavond te veel gezopen).
  • Gerrit defreyne

    2 jaar geleden
    Mocht men door heen de geschiedenis alle kunstenaars gaan doorlichten, zou het wel eens kunnen dat een aantal musea moeten sluiten. Wanneer gaat die waanzin nu eindelijk eens ophouden. Kunstverbranding is niet van onze tijd, wat de kunstenaars ook op hun kerfstok hebben.
  • Geert Moens

    2 jaar geleden
    Als we met alles gaan afrekenen waarvan de maker een fout maakte, blijft er niets over vrees is. Degoutant gedrag maar prachtig werk.