afbeelding Wikipedia

Gent onderzoekt eerherstel voor vrouwen die in 16e en 17e eeuw als "heks" zijn geëxecuteerd

Stad Gent gaat na of eerherstel mogelijk is voor vrouwen die in de 16 en 17e eeuw als "heks" zijn geëxecuteerd. "We onderzoeken hoe we de slachtoffers van de onmenselijke heksenvervolging kunnen herdenken", zegt schepen Sami Souguir (Open VLD). Er komen mogelijk gedenkstenen in het Sint-Veerleplein aan het Gravensteen. 

De stad Gent wil eerherstel voor de vermeende heksen die er eind de 16e en begin de 17e eeuw veroordeeld zijn. "Het is een nederig gebaar, een teken van historisch schuldbesef", zegt schepen Sami Souguir. Het is onduidelijk hoeveel heksen in Gent om het leven zijn gebracht. "In het hele graafschap Vlaanderen zijn toen bijna 200 heksen verbrand, een 20-tal andere mensen stierf aan foltering of andere verwondingen." 

De heksen werden verdacht van seks met de duivel, naakt dansen en het bezitten van toverkracht
raadslid Anne Schiettekatte (Vooruit)

De stad gaat met het eerherstel in op de vraag van raadslid Anne Schiettekatte (Vooruit). "Vrouwen zijn opgesloten, levend verbrand of gewurgd. Ze werden beschuldigd van seks met de duivel, het naakt dansen en het bezitten van toverkracht. Daar was uiteraard niets van aan. Dit zijn pure haatmisdrijven. De vrouwen verdienen eerherstel."

Herdenking op plaats van brandstapels

Gent laat de dienst Historische Huizen nu onderzoeken hoe de vrouwen het beste herdacht kunnen worden. "We kijken dan vooral naar het Sint-Veerleplein voor het Gravensteen. Daar vonden heel wat executies plaats. Er wordt nu gedacht aan herdenkingsstenen in het plein maar mogelijk zijn er nog andere en betere oplossingen."

Gent volgt met het eerherstel het voorbeeld van Nieuwpoort en Lier waar er al soortgelijke initatieve waren. Ook in het buitenland, onder meer in Duitsland, zijn vermeende heksen al in ere hersteld. 

Meest gelezen