“Erkenning van schade en leed is nodig om verder te kunnen in het leven”, aldus Bieke Geenen.
Volledig scherm
PREMIUM
“Erkenning van schade en leed is nodig om verder te kunnen in het leven”, aldus Bieke Geenen. © Getty Images

Is het een goed idee om als ouder zélf pesters aan te pakken? Dit is wat je moet weten wanneer je kind pest of gepest wordt

Het is de schrik van veel ouders: een gepest kind. Het drama in Waregem waarbij de 14-jarige Daan T. uit het leven stapte na pesterijen, bewijst nogmaals hoe verwoestend pestgedrag kan zijn. Wat kan je doen als ouder als je kinderen met pestkoppen te maken krijgen of zélf pesten? En wat zijn de belangrijkste signalen? We vroegen het aan enkele experts.

68 reacties

  • Marga Printemps

    1 jaar geleden
    experts hahaha pesten is van alle tijden en is in 2022 nog niet opgelost
  • Eric De Baeremaeker

    1 jaar geleden
    Vroeger in mijn tijd en deze van mijn kinderen was het , als je straf kreeg of een nota in agenda dan kreeg je thuis straf bij of onder u voeten . Nu bespelen de kinderen hun ouders dat de leerkracht of school onder hun voeten krijgt . Het pesten stopt niet aan het lager of middelbaar onderwijs maar in universiteiten is het niet beter . Met al hun zogezegd verstand leren ze het nog niet af . Op de werkvloer is het niet beter , jaloers , roddelen enz… eigen aan de nieuwe maatschappij zeker ?
  • Frank Louman

    1 jaar geleden
    Ik vraag me af hoeveel media en social media vandaag bijdragen aan de psychische gezondheid. Je hoort niks anders dan gepest worden wordt je een psychische wrak van. Er zijn ook jongeren die sterker in het leven komen te staan na gepest geweest te zijn. Het is ook niet zo dat pesters heel hun leven pesten en zelfs van rol wisselen tijdens hun schoolgaan. Zo zie je ook maar weet dat initiatief tegen pesten met die handjes toch ook niet dat is.
  • Mario Plein

    1 jaar geleden
    Waarom moet dat zo lang duren. Gelijk gesprek pester met zijn ouders erbij. Nog 1 maal en weg van school, weg mogelijke toekomst. Blaam van pester op dossier dat meegaat en op uw diploma kan komen. Als we fysiek geweld niet toestaan, dan zeker geen psychische terreur, wat minstens even erg is.
  • Jacques De Vries

    1 jaar geleden
    Pesten gebeurt onder kinderen, ook sommige door sommige ouders van, preventie is de enige goede hulp, diegenen die passief toekijken op dit gepest zijn even schuldig ( hieveel vinden er geen plezier in?) Betuttelende woorden, bepampende speaches helpen zeker weinig. De term minderjarig is een goedkoop excuse. Als de overheid gewoon niet onmiddellijk kan helpen moet iemand pester aanpakken, of heeft men graag dat de gepeste sterft?