Politica toont welke berichten van aanbidders ze dagelijks krijgt: “Moet je dit verdragen als vrouw in de politiek?”

© BELGA

Ze is het beu, en op Internationale Vrouwendag wil Nawal Ben Hamou dat wel eens duidelijk maken. De 29-jarige PS-politica krijgt veel vaker dan haar lief is oneerbare voorstellen van mannen via Facebook. “Seksisme is niet minder beledigend als het de vorm aanneemt van een complimentje”, schrijft ze op haar website.

Guy Stevens

© BELGA

Op haar 29ste zetelt Nawal Ben Hamou al voor de PS in het federaal parlement. Een functie die de knappe Waalse flink wat aandacht oplevert van de media, maar ook van aanbidders. Dat ze die aandacht onder meer krijgt van mannen met oneerbare voorstellen, vindt ze niet fijn.

“Als politica gebruik is Facebook, zoals veel van mijn collega’s, om burgers de kans te geven me te contacteren”, schrijft ze op haar website. “Ik ben ter hunner beschikking om vragen te beantwoorden, te helpen en naar hun verzuchtingen te luisteren. Maar al te vaak worden me persoonlijke berichten gestuurd die Facebook doen lijken op Tinder.”

Tegen een occasioneel complimentje in een serieus gesprek heeft ze niets. Zelfs een liefdesverklaring moet kunnen, “hoewel dat toch wat gênant is”. Maar Ben Hamou huivert ervan als mannen een gesprek met haar aangaan om te vragen of ze single is en te zeggen dat ze mooi is.

“Ik moet vijf keer per dag antwoorden dat ik een getrouwde vrouw ben tegen al die onverbeterlijke verleiders.” Ze vindt de berichten vernederend. “Seksisme is niet minder beledigend in de vorm van een boutade, een uitnodiging of een complimentje”, maakt ze duidelijk. “Wees niet tevreden met een bloem of chocolade, maar toon uw respect en ga voor gelijkheid.”

Daarom post ze enkele berichten van mannen op Facebook. Nawal, je bent zo mooi. Kunnen we kennis maken met elkaar?,Jammer dat je getrouwd bent, je bent zo mooi, Is er een mogelijkheid dat ik de mooiste politici kan meenemen op restaurant zijn maar enkele voorbeelden.

8 maart is Internationale Vrouwendag. 'Mannen, hou het niet bij een boeketje blomen of chocolaatjes.Toon respect en ijver voor gelijkheid", roept ze op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen