“Spoel gekookte pasta nooit af met koud water": hoe maak je pasta dan wél goed klaar?
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe of niet? En hoelang laat je die pasta best pruttelen? HLN Eten zet de beste tips op een rijtje om pastafiasco’s in de toekomst te vermijden.
Olijfolie, zout, veel of weinig water, pasta in een grote of kleine pot... Het koken van pasta brengt al genoeg dilemma’s met zich mee. En de verpakking van de pastasoort biedt niet altijd een antwoord op al je vragen. HLN Eten botste — gelukkig voor jou — zelf al op heel wat pastablunders in de keuken, wat resulteerde in de volgende vragen en antwoorden.
1. Hoeveel water heb je nodig om pasta te koken en breng ik dat eerst aan de kook?
Of je nu droge of verse pasta gebruikt, één pastagebod is altijd belangrijk om te onthouden: je pasta wil zwemmen. Kook pasta altijd in veel water, zet ongeveer 1 liter per 100 gram pasta klaar. Voorzie daarom altijd een grote pot om je pasta in te koken, want de deegwaar zet uit tijdens het koken, omdat pasta het water opneemt tijdens het garen. Omdat pasta water opneemt, is het trouwens belangrijk dat je het water op voorhand al laat koken. Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen. Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta. En laat dat nu juist zijn wat je absoluut wil vermijden.
Alleen tijdens het kookproces zout toevoegen zal voor een smaakverschil zorgen omdat pasta het water opzuigt, achteraf zout strooien heeft geen zin.
2. Gebruik ik zout of olie om de pasta te koken?
Of je nu spaghetti, tagliatelli of farfalle maakt: om pasta te koken mag je heel wat zout toevoegen. Voeg het zout wel pas toe nadat het water begint te koken. Dat zout zorgt ervoor dat je pasta smaakvoller wordt, wat het pastagerecht in zijn geheel ten goede komt. Als je jezelf soms afvraagt waarom pasta op restaurant zo lekker smaakt in tegenstelling tot thuis, dan is de kans groot dat de Italiaanse chef je op je vingers tikt wat zoutgebruik betreft. Alleen tijdens het kookproces heeft het effect, want achteraf zout over je spaghetti strooien, verandert niets meer aan de smaak. Het zout moet echt de pasta doordringen: tijdens het garen neemt de pasta het water op, waardoor het smaakverschil ontstaat. Reken op zo'n 7 gram zout per 100 g pasta. Al kan je natuurlijk meer toevoegen op basis van eigen smaakvoorkeur.
Waar zout onmisbaar is, laat je olie het liefst links liggen. Olie in je kokend water doen, heeft absoluut geen nut, aangezien olie en water elkaar afstoten. De olie zal daardoor gewoon bovenaan je kokend water komen drijven, wat geen effect heeft op de smaak van je pasta. Wanneer je olie toevoegt aan het water, bestaat ook de kans dat je de pasta ‘afsluit' met een laagje olie, waardoor je saus zich niet goed vasthecht aan de pasta. Achteraf kan je natuurlijk wél olie gieten over je gerecht, als dit thuishoort in de saus of als je de pasta op smaak wil brengen. Voor olie geldt dus gewoon het omgekeerde als voor zout.
3. Kook je pasta het best met een deksel op de pot?
Tijdens het pasta koken, zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten, gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli’s of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn pasta niet te kleverig wordt?
De eerder gegeven tip van het zout is hier al stap één. Wanneer er voldoende zout in het kokende water aanwezig is, blijft de hoeveelheid zetmeel in het kookvocht onder controle en kan de pasta garen. Een volgende tip om de pasta niet te kleverig te maken, is om die na het koken niét in het hete water te laten staan, want dan garen de slierten gewoon verder. Giet het kookvocht meteen weg met een vergiet en bewaar dat eventueel in een kommetje om later de saus wat meer te binden.
Spoel je pasta nooit af met koud water na het koken!
Eén van de meest gemaakte fouten bij het afgieten van de pasta is dan weer de pasta kort laten schrikken onder koud water. Wat bij boekweitnoedels het voorschrift is, is hier absoluut verboden. Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus. Tot slot is het een goed idee om de pasta na het afgieten meteen door de saus te roeren, als je wil dat hij van textuur goed blijft én niet te plakkerig is.
Leuk weetje: als je pasta kookt voor in een koude pastasalade, dan kan afspoelen met koud water wél. Je stopt zo het kookproces, waardoor de pasta sneller afkoelt.
5. Wat is de ideale kooktijd voor pasta?
De ideale kooktijd verschilt van pastasoort tot pastasoort. Kijk daarom altijd goed naar de vermelding op de verpakking. De aangegeven kooktijd daarop is afhankelijk van de versheid van de pasta, de vorm, de kwaliteit en het formaat. Kook je droge pasta? Dan is het wel aan te raden om die 1 minuut minder lang te laten koken dan vermeld op de verpakking. Je mag namelijk niet vergeten dat je pasta ook nog verder gaart in de warme saus, wat ervoor kan zorgen dat je de pastaslierten met perfecte textuur uit je pot haalt, maar tijdens het eten toch nog slappe pasta proeft.
6. Hoe kan ik pasta opnieuw opwarmen zodat het nog steeds lekker smaakt?
De kans is groot dat je van je pasta een iets te royale portie hebt klaargemaakt. Stiekem smaakt hij soms de dag erna zelfs nog beter, omdat de smaak van de saus dan helemaal is doorgedrongen in de pasta zelf. Tenminste: het smaakt beter als je de pasta opnieuw opwarmt op een goede manier.
Heb je nog gekookte pasta over zonder saus? Dan is het een goed idee om de pasta in een zeef in een pan met kokend water onder te dompelen, zodat die op die manier ongeveer 30 tot 40 seconden opnieuw kan doorkoken. Zo droogt de pasta niet uit én wordt hij niet te papperig door het tweede kookproces.
Heb je de pasta wel al gemengd met de saus? Dan schuif je de pasta graag als een ovenschotel de oven in en laat je die bedekt met wat aluminiumfolie ongeveer een kwartiertje opwarmen.
Nog meer zin in pasta? Schrijf je dan hieronder zeker in voor de HLN Eten-nieuwsbrief voor 3 overheerlijke Italiaanse recepten én tips voor de lekkerste pizza.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?