Foto: Domus Medica

Een krokodil op je doktersattest? Actie van jonge artsen tegen overbodige attesten

Wie binnenkort een blauwe krokodil op zijn doktersbriefje ziet verschijnen, heeft een huisarts die mee protesteert tegen de administratieve rompslomp van overbodige attesten. Zinloze attesten, zoals de zogenoemde paraplu-attesten, maar ook korte ziektebriefjes, zorgen voor een overbelasting van artsen en kosten handenvol geld aan de maatschappij, aldus Jong Domus, de werkgroep van jonge huisartsen.

Samen met de verschillende artsenvakbonden gaat Jong Domus de strijd aan tegen de administratieve overlast voor huisartsen. In 2020 begonnen ze Project Kafka. Dat project heeft vijf doelstellingen: de afschaffing van attesten zonder medische meerwaarde (paraplu-attesten), een hervorming van de terugbetaling van geneesmiddelen, een standaardattest voor arbeidsongeschiktheid, het afschaffen van ziekteattesten van korte duur en een hervorming van het systeem voor dringende medische hulpverlening.

Als de vijf doelstellingen van het project gerealiseerd worden, zou dat een jaarlijkse administratieve lastendaling van 234,9 miljoen euro opleveren, blijkt uit een becijfering van DAV Meetbureau, de UHasselt en Jong Domus.

Ook de Orde van Artsen vindt dat "het hoog tijd wordt dat de overheid de omstandigheden waarin een medisch getuigschrift van de behandelende arts geëist kan worden, verduidelijkt en inperkt".

Project Kafka kreeg de afgelopen twee jaar maar weinig gehoor. Daarom starten de artsen nu een protestactie. Op alle zinloze attesten stempelen de deelnemende artsen een blauwe krokodil, een symbool voor bureaucratische nonsens. In Nederland bestaat een gelijkaardige actie al langer, dan wel met een paarse krokodil.

"Ik ben beter in het medische, niet in het maken van attesten", zegt huisarts Nicole Dekker:

Videospeler inladen...

We moeten vermijden dat we een golf aan katermaandagen krijgen, omdat het ziektebriefje 'toch niet meer moet'

Danny Van Assche (Unizo)

Ondernemersorganisatie Unizo steunt de oproep van artsen voor het afslanken van de administratieve rompslomp, maar is gekant tegen het voorstel om de ziekteattesten voor korte duur af te schaffen. "In bedrijven waar er vertrouwen is, waar de werkgever zijn mensen persoonlijk kent en weet hoe ze in elkaar zitten, is het ziektebriefje nu al vaak niet meer aan de orde", zegt Danny Van Assche van Unizo. 

"Omdat die werkgever weet dat hij zijn mensen op hun woord kan geloven. Op die manier wordt de 'nodeloze administratieve rompslomp', die aan de basis ligt van deze vraag, de facto al afgeschaft. Maar enkel op die werkplekken waar het kan. De beslissing daarover moet wat ons betreft sowieso altijd bij de werkgever liggen: Wie het loon betaalt, bepaalt! We moeten vermijden dat we een golf aan katermaandagen krijgen, omdat het ziektebriefje 'toch niet meer moet'."

Meest gelezen