“Warren Buffett begrijpt potentieel van cryptomunten niet”

Warren Buffett is een legendarisch investeerder. Maar dat betekent niet dat hij nooit eens de bal kan misslaan. Zo gaat de 91-jarige de mist in telkens als hij het over crypto heeft, meent Reid Hoffman, medeoprichter van professionele netwerksite LinkedIn.

Warren Buffett, een van ‘s werelds rijkste personen, uitte fors kritiek op cryptomunt Bitcoin tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn machtige conglomeraat Berkshire Hathaway. Buffett zei dat hij alle Bitcoins in de wereld niet zou kopen voor zelfs 25 dollar. Volgens de bekende belegger produceert de digitale munt niets en is die daarom waardeloos.

Het is al langer geweten dat ‘het Orakel van Omaha’ niets moet hebben van de cryptomunt. Hij noemde Bitcoin ooit “rattenvergif in het kwadraat”. Charlie Munger, zijn eeuwige sidekick, ging nog ietsje verder en vergeleek cryptomunten ooit zelfs met seksueel overdraagbare aandoeningen.

Buffett, eerder dit jaar door PayPal-oprichter Peter Thiel “de sociopathische opa van Omaha” genoemd, gaf echter ook aan dat hij blockchaintechnologie niet helemaal begrijpt. Ook zei hij niet te kunnen voorspellen of de waarde van Bitcoin zal blijven toenemen of niet. Buffett zou via investeringen in fintechbedrijven bovendien onrechtstreeks de portefeuille van Berkshire Hathaway blootstellen aan de cryptomarkt.

Eens over volatiliteit

“Warren begrijpt het soort tech-platforms niet”, beweerde durfkapitalist Reid Hoffman daarom in een gesprek met Yahoo Finance. Hij merkte op dat de investeerder niet inziet “wat voor soort dingen nuttig zouden kunnen zijn voor een wereldwijd identiteitssysteem, dat deel zou kunnen uitmaken van een gedistribueerd grootboek (…), of grootboeken voor activa (…) en ga zo maar door”. Volgens Hoffman is crypto wel degelijk “real and serious”.

Hoffman prees echter ook Buffetts knowhow als het gaat om het investeren in echte bedrijven.

Eén aspect van de crypto-industrie waar zowel Buffett als een crypto-voorstander als Hoffman het er wel over eens zijn, is dat de marktvolatiliteit groot is. Nu verkeert crypto bijvoorbeeld in een berenmarkt, na vorig jaar een waar stierenjaar te hebben gekend (zo schoot de Bitcoin-koers in 2021 naar een recordhoogte van 69.000 dollar maar is de populairste cryptomunt nu nog minder dan de helft waard).

(fjc)

Meer