Nog steeds geen sociaal akkoord voor huishoudhulpen

Overleg tussen werkgevers en vakbonden uit de sector van de dienstencheques heeft, na bijna negen maanden onderhandelen, opnieuw geen sociaal akkoord opgeleverd. Dat is vernomen van de vakbonden. De 150.000 huishoudhulpen in ons land moeten dus nog wat langer wachten op meer loon.

In de sector van de dienstencheques wordt al maanden tevergeefs onderhandeld over een sociaal akkoord. Grootste breekpunt is de verplaatsingsvergoeding voor de huishoudhulpen. Door de historisch hoge prijzen aan de pomp betalen die gemiddeld 200 euro per maand om naar hun klanten te rijden, zo becijferden de vakbonden.

Er vond voor het eerst in bijna een half jaar opnieuw overleg plaats. Maar, zo vertelt federaal ABVV-secretaris Issam Benali, dat leverde geen akkoord op. "We hadden een ruimer mandaat verwacht van de werkgevers. Maar het enige dat ze voorstellen is dat de 0,4 procent loonsverhoging die mogelijk is, door de huishoudhulpen zou worden afgestaan voor een hogere verplaatsingsvergoeding. Onaanvaardbaar."

Voor de vakbonden is het schrijnend dat de huishoudhulpen - een sector met de laagste lonen - het langst moet wachten op hogere lonen.

De vakbonden beraden zich nu over nieuwe en hardere acties.

Meest gelezen