Wetenschappers zoeken minstens 300 jongeren die in de buurt van 3M in Zwijndrecht wonen, voor bloedonderzoek

Wetenschappers van verschillende Vlaamse instellingen en universiteiten zoeken 300 14- en 15-jarigen die binnen de 5 kilometer van 3M wonen. Ze willen hun bloed onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS. Gisterenavond vond er een infoavond plaats in Zwijndrecht. De opkomst was eerder beperkt.

De Vlaamse onderzoeksinstelling VITO, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, de Vrije Universiteit Brussel en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne gaan het bloed van jongeren onderzoeken in opdracht van de Vlaamse overheid. De jongeren moeten geboren zijn in 2007 of 2008 en binnen een straal van 5 kilometer wonen van het chemisch bedrijf 3M. 

"De bedoeling is bij 150 jongens en 150 meisjes te meten hoeveel PFAS in hun lichaam zitten", zegt Ann Colles van de VITO. "We gaan ook een aantal gezondheidssignalen meten. Dan kunnen we nagaan of er een samenhang is met de hoeveelheid PFAS in het bloed. Daarnaast gaan we ook bij een aantal jongeren metingen doen in hun leefomgeving. Dat wil zeggen in het huisstof, in de eieren uit de eigen tuin en de grond."

Jongeren zijn meestal nog niet veel verhuisd, gaan in de buurt naar school en ook hun hobby's zijn meestal dicht bij huis

Ann Colles, VITO

Er worden specifiek jongeren onderzocht, omdat hun hele leven zich dikwijls alleen nog maar op één plaats heeft afgespeeld. "Ze zijn meestal nog niet veel verhuisd, ze gaan in de buurt naar school en ook hun hobby's zijn meestal dicht bij huis. Daarnaast is de puberteit een gevoelige periode, waarin er veel in het lichaam verandert. PFAS kunnen daar een invloed op hebben."

Alle jongeren die in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging voor het onderzoek. Gisterenavond vond er in basisschool Het Laar in Zwijndrecht ook een informatieavond plaats. Daar kwamen maar enkele ouders, met en zonder tieners, op af. "We hoorden ook van aanwezigen dat sommige mensen niet meer kwamen, omdat ze toch al ingeschreven waren. Dus misschien was de informatie in de brief voldoende."

In het begin werd er op school wel over gepraat, maar nu niet meer

Leon Maes (14)

"Ik heb me al eens laten testen en er zat toen 44 microgram PFOS per liter in mijn bloed, zegt Stan Maes (15). "Dat is niet goed, maar ook niet de slechtste waarde." Zijn broer Leon (14) zal voor de eerste keer getest worden. "In het begin werd er op school wel over gepraat, maar nu niet meer. Er zit wel iemand in mijn klas en die haar broer heeft een soort kanker. Die hebben ook hier gewoond. Misschien komt het daardoor? Maar dat is niet bevestigd."

Stan en Leon Maes

Het gevoel van een doofpotoperatie is niet ver weg

Miriam Reusens, moeder

"We willen vooral weten of er iets te vinden is. We zijn toch wel wat ongerust en nieuwsgierig", zegt Miriam Reusens die haar tienerzoon wil laten testen. "Hij was er zelf niet echt mee bezig, maar toen ik uitlegde dat het toch wel gevolgen kan hebben, vond hij het wel goed. Het gevoel van een doofpotoperatie is niet ver weg. Het is zowat hetzelfde verhaal als met asbestose, denk ik. Het zou wel eens erger kunnen zijn dan we denken. Ik vind dit onderzoek dus een heel goed initiatief."

Meest gelezen