© atv

PFAS-infosessie voor jongeren: alleen broers Stan en Leon aanwezig

Zwijndrecht, Antwerpen, Linkeroever -

Er kwamen dinsdagavond welgeteld twee jongeren af op de infosessie over de jongerenstudie naar PFAS. Die studie wil het bloed en urine van driehonderd jongeren onderzoeken in een straal van 5 kilometer rond de 3M fabriek. “Dat er zo weinig volk was, is geen indicatie dat jongeren geen interesse hebben”, klinkt het bij de Jeugdraad.

Rebecca Van Remoortere

Een grote jongerenstudie van onder meer VITO en de UAntwerpen wil de gevolgen van PFAS in het bloed van jongeren geboren in 2007 en 2008 onderzoeken. De onderzoekers organiseerden dinsdagavond een infosessie in Zwijndrecht over het onderzoek.

“We stuurden uitnodigingsbrieven uit naar 1300 jongeren die in een straal van 5 kilometer rond 3M wonen. We zoeken een driehonderdtal jongeren om deel te nemen. Er schreven nu al een zeventigtal jongeren zich in om deel te nemen”, klinkt het bij de onderzoekers.

Maar een dinsdagavond vrij maken om naar een infosessie te luisteren over een studie is voor veel jongeren net een brug te ver. Broers Stan (15) en Leon (13) lieten zich als enige overtuigen door hun mama om deel te nemen.

“We wilden eigenlijk liever televisie kijken, maar mama vond het belangrijk om toch te komen luisteren. Ik weet ondertussen ook wel wat PFOS is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ik lig er niet echt van wakker, maar als er een onderzoek is waar ik aan kan bijdragen, doe ik graag mee”, zegt de oudste broer.

Stan (links) en broer Leon.  © Walter Saenen

Geen groenten meer in moestuin

Voor mama Greet Bergmans (42) is het inderdaad belangrijk dat de jongens komen luisteren. “Stan en ik lieten ons bloed eerder al testen in een onderzoek. De norm voor PFAS ligt op 6,9 microgram per liter bloed. Stan zat aan 45 en ik 55, we zijn erg geschrokken. We wonen in Zwijndrecht en aten lang eieren van kippen uit de tuin en groenten uit de moestuin.”

Het gezin heeft de kippen ondertussen weggedaan en in de moestuin groeien geen groenten meer, maar bloemen. “Het is nu wachten op meer data voor de overheid juist kan beslissen wat er moet gebeuren. Je kunt geen heel dorp saneren. Als we kunnen bijdragen in onderzoeken om sneller meer data en kennis te hebben, doen we dat met plezier”, aldus Greet.

“Problematiek leeft wél”

Dat de onderzoekers hun uitleg deden voor een quasi lege zaal op de broers, mama Greet en een handjevol ongeruste mama’s na, wil niet zeggen dat jongeren niet wakker liggen van de PFAS problematiek. Dat zegt Naomi Izabela, Antwerps voorzitter van de Jeugdraad.

“Een infosessie organiseren op een dinsdag avond is geen verstandige keuze. Dan zijn jongeren bezig met hun schoolwerk of hebben ze andere activiteiten te doen in plaats van te luisteren naar een zeer technisch en ingewikkeld dossier. Je krijgt dat moeilijk uitgelegd aan een 14-of 15 jarige. Wat de jongeren vooral interesseert is: waar en hoe snel kan ik mijn bloed laten testen en wanneer krijg ik duidelijkheid over mijn gezondheid?”

De problematiek leeft dus wel bij jongeren. “Heel erg zelfs. Geen enkele leeftijdscategorie kan dit schandaal nog neren dat zich uitstrekt over de Antwerpse metropool. Rondom mij vang ik steeds meer signalen op, ook van jongeren, dat zowel het beleid als de industrie gefaald hebben”, aldus Naomi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV