© Wim Hendrix

75.000 handtekeningen om nieuwe volksraadpleging te organiseren

De Antwerpse actiegroepen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland houden 75.505 handtekeningen achter de hand om eventueel een nieuwe volksraadpleging te organiseren tegen Oosterweel. Maar de kans is groot dat dat niet nodig zal zijn.

lex moolenaar

De actiegroepen organiseerden woensdagavond voor de 21ste keer een infosessie voor hun achterban in zaal Horta in Antwerpen. De honderden toehoorders kregen een uitgebreide stand van zaken over de gesprekken met de overheid onder leiding van professor Alexander D’Hooghe, de intendant voor de overkapping van de Ring.

© WH

Die gesprekken verlopen voorspoedig. Volgens verscheidene bronnen zou er zelfs volgende week al een akkoord kunnen worden gesloten over het ‘radicaal haventracé’ (HRT), een combinatie van de Oosterweelverbinding met een noordelijke bypass tussen Wommelgem en het Waasland via de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel. Dat tracé zou veel doorgaand verkeer van de Ring kunnen weghalen.

Maar de zaak is nog niet rond. Momenteel wordt er hard gestudeerd op het voorstel van de actiegroepen om de Oosterweelverbinding te reduceren tot een ‘Oosterweel light’. Die zou een stuk goedkoper zijn, minder schade toebrengen aan de leefbaarheid en meer ruimte creëren voor duurzame ontwikkeling.

Nieuwe volksraadpleging

Toch houden de actiegroepen nog een stok achter de deur. Ze hebben inmiddels de 75.000 handtekeningen verzameld die moeten volstaan om eventueel een nieuwe volksraadpleging in Antwerpen te organiseren. En daarnaast hebben ze ook hun klacht tegen Oosterweel nog niet ingetrokken bij de Raad van State. Een uitspraak wordt verwacht in april of mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER