radio 2

Mogelijke hinder verwacht bij De Lijn morgen door vakbondsacties

Door een vakbondsactie kan er morgen hinder zijn voor het bus- of tramverkeer. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zullen niet alle bussen of trams uitrijden. Het gaat om lokale acties in Kortrijk, Leuven en Hasselt, maar de precieze impact kan De Lijn nu nog niet zeggen. De vakbonden voeren actie voor hogere lonen. 

Op een aantal plaatsen in Vlaanderen kan er morgen hinder zijn op het tram- en busverkeer. Niet alle bussen of trams zullen uitrijden. Het gaat om lokale acties in Kortrijk, Leuven en Hasselt

In Hasselt plannen de vakbonden in de voormiddag een "Mega Open Air Loonquiz", toespraken en getuigenissen. In Leuven verzamelen ze om 10 uur aan het Martelarenplein en in Kortrijk om 11 uur aan het Mandelaplein.

"We hebben een alternatieve dienstverlening uitgewerkt die je vanaf nu kan raadplegen in onze routeplanner op onze website en in de app", klinkt het bij De Lijn. "Let op: geef als datum 13 mei in, zo zie je meteen welke ritten er rijden. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner." 

Net als op 22 april houden de vakbonden een actiedag om hogere lonen te vragen voor werknemers van De Lijn. "Onze chauffeurs zien elke dag de brandstofprijzen en nog andere kosten stijgen. Maar de lonen stijgen daar veel te beperkt in mee", vertelt Stan Reusen van de socialistische vakbond ACOD. 

"Wij willen ons ongenoegen heel duidelijk uiten. De politiek moet het beseffen dat het op deze manier niet meer verder kan. Dat is het signaal dat we willen geven", vult Geert Witterzeel van de christelijke vakbond ACV aan. 

Aanloop naar 20 juni

Volgens Reusen gaat het morgen opnieuw om acties in de aanloop naar een grote nationale betoging op 20 juni. "We zijn in stijgende lijn aan het werken met acties rond koopkracht. We werken naar 20 juni toe wanneer het de grote manifestatie in Brussel is voor meer koopkracht en tegen de loonnormwet van '96", aldus Reusen. 

Die loonnormwet van 1996 zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen.

De Lijn betreurt alvast de hinder en het ongemak die de vakbondsactie voor de reizigers met zich zal meebrengen. 

Meest gelezen