Na 32 jaar verkoopt McDonald's alle 850 Russische restaurants door oorlog in Oekraïne

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's wil alle 850 Russische restaurants verkopen. Begin maart had McDonald's alle restaurants tijdelijk gesloten na de inval van Rusland in Oekraïne. Het bedrijf wijst op de humanitaire crisis die door die oorlog is veroorzaakt en zei dat het vasthouden aan zijn activiteiten in Rusland "niet langer houdbaar is" en "niet strookt met de waarden van McDonald's." In Rusland werken zo'n 62.000 mensen voor de keten.

Alle 850 restaurants van McDonald's worden verkocht, dat meldt CEO Chris Kempczinski. Volgens hem is het onmogelijk geworden om de restaurants te houden. Begin maart kondigde McDonald's nog aan alle restaurants tijdelijk te sluiten na de inval van Rusland in Oekraïne. De keten heeft toen wel beloofd alle 62.000 werknemers in Rusland verder te betalen. Als het aan McDonald's ligt, zullen die werknemers in dienst worden genomen door een lokale Russische koper. Zo hoopt McDonald's dat de werknemers toch hun loon krijgen tot een verkoop is gesloten. Er is nog geen potentiële koper genoemd.

Volgens Kempczinski is het vertrek uit Rusland een moeilijke beslissing. "We hebben een verplichting aan onze wereldwijde gemeenschap en moeten standvastig blijven in onze waarden", zegt hij in een verklaring. "Onze toewijding aan onze waarden betekent dat we niet langer de bogen (verwijzing naar het logo van McDonald's, red.) daar kunnen laten schijnen." Ook financieel is het geen gemakkelijke keuze. Het bedrijf verwacht tussen 1,2 miljard en 1,4 miljard dollar aan omzet te verliezen door Rusland te verlaten.

Terwijl de onderhandelingen voor de verkoop lopen, wil de keten zo snel mogelijk alle logo's in het Russische straatbeeld verwijderen. Alle handelsmerken van McDonald's, bijvoorbeeld Big Mac, worden wel behouden.

Grote symbolische waarde

McDonald's is niet het eerste bedrijf dat vertrekt uit Rusland sinds de oorlog in Oekraïne, al heeft deze verkoop van McDonald's een grotere symbolische waarde. McDonald's was het eerste westerse bedrijf dat in 1990 een filiaal opende in Rusland, toen nog deel van de communistische Sovjet-Unie. Urenlang stonden duizenden mensen te wachten in Moskou op hun eerste McDonald's-hamburger. Sindsdien is McDonald's hét symbool van de Amerikaanse lifestyle en het kapitalisme. Na 32 jaar verdwijnt dat symbool dus definitief.

BEKIJK - Moskou viert feest bij de opening van de allereerste McDonald's op 31 januari 1990:

Videospeler inladen...

Meest gelezen