Gemeente Laarne start kortgeding tegen afvalverwerkend bedrijf wegens overlast door vliegenplaag

De gemeente Laarne daagt een afvalverwerkend bedrijf in een kortgeding voor de rechter omdat het bedrijf verantwoordelijk zou zijn voor een vliegenplaag. Op het bedrijfsterrein is na een brand vorig jaar een hoop puin blijven liggen waar vliegen op af komen. Voor de buurtbewoners is de vliegenplaag onhoudbaar. De gemeente wil bij het gerecht afdwingen dat het afval binnen de 10 dagen wordt opgeruimd. Morgen komt de zaak voor.

In maart al klaagden inwoners van Laarne over overlast van vliegen in de regio Veldmeers. De vliegen komen af op puin van een afvalverwerkend bedrijf. Bij het bedrijf heeft het vorig jaar gebrand en het afval van de brand ligt buiten. Burgemeester Andy De Cock zegt dat hij al met het bedrijf  heeft gepraat en ook al andere stappen heeft ondernomen: "We hebben onder andere samen met Ovam overlegd en opschorting van de milieuvergunning gevraagd, maar er komt geen actie." 

Volgens de burgemeester is het een bedrijf van milieuklasse 1 waar de hogere overheid voor bevoegd is.  "Wat we wel kunnen doen is nu een kortgedingprocedure inleiden bij gerecht, een milieustakingsvordering waarvan we hopen dat de firma het afval weghaalt binnen de 10 dagen.  En als de firma het niet doet, dat de gemeente het kan doen op kosten van het bedrijf." 

Meer overlast bij warm weer

Nu het warm weer is, komen er veel vliegen bij en stijgt het aantal klachten van buurtbewoners. "We krijgen meldingen van buurtbewoners die amper kunnen buiten zitten, die ons foto's doorsturen, voor ons is de maat vol." De burgemeester voegt eraan toe dat er al verschillende PV's zijn opgemaakt van de klachten, maar dat er geen gevolg wordt aan gegeven. Eerder, in 2018 was er ook een vliegenplaag bij het bedrijf. "Toen was de oorzaak een deur van de stallen die stuk was", aldus de burgemeester.

Het bedrijf wilde niet reageren.

Meest gelezen