Geen John "Music" Miles meer, wel Metejoor en Kool & the Gang op eerste indoor "Night of the Proms" sinds 2019

Na twee jaar coronapauze gaat de "Night of the Proms" in november weer door in het Sportpaleis. Er staan twee concerten gepland, met zeven artiesten die tijdens het "klassiek meets pop"-concept het podium delen met het Antwerp Philharmonic Orchestra. Dat zijn Axelle Red, Metejoor, Bart Peeters en internationale namen Kool & the Gang, Nik Kershaw, Amy Macdonald, en saxofoniste YolanDa Brown. Het worden de eerste Proms na het overlijden van John "Music" Miles.

De "Night of the Proms"-concerten worden al sinds 1985 georganiseerd in het Antwerpse Sportpaleis. Het concept is al die tijd onveranderd gebleven: een klassiek orkest treedt samen op met bekende popartiesten. Die succesformule is door de jaren heen ook "uitgevoerd" naar andere Europese landen en de VS. De populariteit van de concerten en het aantal volle Sportpaleizen is de laatste jaren weliswaar afgenomen.

Sinds 2019 bestaat er in ons land ook een zomerse openluchteditie in Koksijde. Die kon vorig jaar tijdens de coronacrisis toch doorgaan, voor een publiek van in totaal 10.000 mensen. (5.000 mensen per show, red.). De laatste indooreditie in het Sportpaleis dateert al van 2019, voor de coronacrisis.

Wie er dit jaar zeker niet bij zal zijn in het Sportpaleis, is John Miles. De Britse muzikant en componist die op elke editie van de Proms zijn grootste hit "Music" kwam brengen, is eind 2021 overleden na kanker. "Maar "Music" zal een rol blijven spelen tijdens de "Night of the Proms"", zo laat de organisatie weten aan VRT NWS. "We spelen met het idee om het iconische nummer door het publiek te laten meezingen."

Het nummer "Music" zal een rol blijven spelen tijdens de Proms

BEKIJK - Zo klonk "Music" op de Proms van 2012:

Wie staat er wél op de affiche dit jaar?

Het gaat hard voor Metejoor, nadat hij eind april zijn eerste 3 MIA's heeft gewonnen. Joris van Rossem haalde het bij de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen zowel in de categorie Doorbraak, als Nederlandstalig en Solo man.

Metejoor staat komende zomer op bijna elk festivalpodium. Ook op de zomereditie van de Proms in Koksijde is hij erbij. Op zijn grote idool Bart Peeters na - die de zomereditie van de Proms ook al heeft gepresenteerd - is Metejoor de eerste artiest die zowel op de zomer - als de najaarseditie van de Proms op het podium zal staan. Beide artiesten treden dit jaar zowel op in het Sportpaleis, als op de "zomerproms" in Koksijde. 

BEKIJK - Metejoors meest recente single "Dit is wat mijn mama zei", hier in duet met zijn moeder Ingrid:

BEKIJK - Zo klonk "Winterdip" van Bart Peeters op de meest recente MIA's:

Een grote Belgische naam die haar debuut maakt op de Proms is Axelle Red. Volgend jaar viert ze een belangrijke mijlpaal: het is dan 30 jaar geleden dat haar debuutalbum "Sans plus attendre" is uitgekomen. De start van een internationale carrière in onder meer Frankrijk, Zwitserland en Canada. Axelle Red is nog altijd één van de best verkopende Belgische artiesten. 

BEKIJK - de videoclip van "Sensualité", een van de hits op het debuutalbum van Axelle Red:

Naast bekende Belgen staan er elke editie ook enkele buitenlandse artiesten op de Proms. Voor de pop/r&b-groep Kool & the Gang is dat de eerste keer. Ze brengen al sinds de jaren 80 een mix van pop, soul, funk en jazz. Tijdens de Proms zal de groep hun dansbare hits als "Ladies Night", "Celebration" en "Get Down On It" in een klassieker jasje steken.

BEKIJK - "Celebration", de grootste hit van Kool & the Gang:

De Schotse Amy Macdonald was er in 2013 al eens bij op de Proms, nadat ze hits had gescoord met "Mr Rock & Roll" en "This is the live". Een kleine 10 jaar later brengt ze haar breekbare folkpop opnieuw met de steun van een groot orkest in het Sportpaleis.  Detail: Amy Mcdonald (34) is - net als Metejoor (31) trouwens - jonger dan de Proms zelf. 

BEKIJK - Met deze "This is the life" scoorde Amy Mcdonald in 2007 een monsterhit:

De naam Nik Kershaw doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar fans van muziek uit de jaren 80 kennen hem zeker van één van zijn hits "Wouldn’t it be good", "The riddle" en het bijzonder aanstekelijke "I Won’t let the sun go down on me". 

BEKIJK - "The riddle", dé oorwurm van Nik Kershaw:

Last but not least: de Britse saxofoniste YolanDa Brown. Ze brengt een opvallende mix van reggae, soul en jazz. Zowel haar debuutalbum "April Showers May Flowers" (2012) als opvolger "Love Politics War" (2017) hebben de top bereikt in de Britse hitlijsten. YolanDa is naast muzikante ook een bekend televisiegezicht in Groot-Brittannië. 

BEKIJK - YolanDa Brown brengt een eerbetoon aan haar grote reggaeheld, Bob Marley:

Meest gelezen