Frisser weer en hevige onweersbuien op komst komende dagen, KMI kondigt code geel af voor morgen

Vanaf morgenochtend zijn er onweersbuien opkomst, die lokaal zeer pittig kunnen zijn. Het KMI heeft alvast code geel afgekondigd voor morgen. Maar vooral vrijdag is er kans op lokale wateroverlast, zegt weerman Frank Deboosere. Voor de aanhoudende droogte zijn die felle buien niet meteen een oplossing. "Dagenlang malse regen zou beter zijn."

Regen is welkom. De fauna en flora kreunen onder de droogte. Voor donderdag en vrijdag voorspelt het KMI onweersbuien. Die kunnen zeer hevig zijn, merkt Frank Deboosere op de weerkaarten op. De grond is door de aanhoudende droogte poederdroog én hard, en dat maakt dat het moeilijk wordt voor regen om langzaam in de bodem te sijpelen. Dagenlang malse regen zou het beste scenario zijn.

Maar het ziet er niet naar uit dat we malse regen krijgen. De onweersbuien kunnen gepaard gaan met stevige regenval, hagel en/of rukwinden. Het zal ook allemaal zeer lokaal zijn. "Delen zullen niets (geen druppel, red.) krijgen en verweesd achterblijven", vertelt Deboosere.

Als het stortregent, zal de bodem wellicht de liters water niet kunnen slikken en is overlast niet uitgesloten. 

BEKIJK de uitleg door waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (Ugent) en onze weerman Frank Deboosere in de VRT NWS Live met Riadh Bahri:

Videospeler inladen...

"Felle buien geen oplossing voor droogte"

"Afgelopen maart was de droogste maand maar die we ooit hebben gehad", zegt Deboosere in de VRT NWS Live. "In april heeft het de eerste weken niet voldoende geregend en daarna bleef het droog. Voor de maand mei zitten we in Ukkel aan 1 liter water per vierkante meter die er al is gevallen. Naarmate het voorjaar vordert, gaat die droogte nog meer optreden. Elke liter water is dus welkom."

We hebben veel water tekort. Het moet weken zachtjes regenen om dat te kunnen opvangen

Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper (UGent)

"De droogte blijft echt een probleem", stelt Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper aan de UGent. "Onze grondwaterstanden staan in 70 tot 75 procent van de gevallen laag tot zeer laag. Dat is water waar de landbouw van afhangt, waar de natuur van afhangt. Het is dramatisch. We hebben veel water tekort. Het moet weken zachtjes regenen om dat te kunnen opvangen."

De hevige regenbuien van de komende dagen maken dat ook allerminst goed. "Je kan het vergelijken met een heel droge spons. Het duurt even voor die al het water opneemt als je die onder de kraan steekt. Onze bodem is nu ook zo droog en hard. Als er op korte tijd veel regen valt, zal het water er gewoon afstromen en dus voor wateroverlast zorgen. Dat helpt ons dus ook niet vooruit", aldus Vanoppen.

"Grote kans op een warme en droge zomer"

"Dat weten we nog niet zeker", zegt Deboosere. "We hebben wel al voorzichtige langetermijnvoorspellingen en die modellen stellen dat het een droge en warme zomer wordt. Dat geldt dan wel voor een heel groot gebied als Europa, waar België slechts een klein deel van is. De kans op een  warme en droge zomer is groter dan gemiddeld. Zo gaan de temperaturen nu ook veel sneller de hoogte in als de zon schijnt, omdat de bodem erg droog is."

Maar we kunnen dit pas echt veranderen als iedereen - overheid, landbouwbedrijven en burgers - zijn steentje bijdraagt

Vier van de voorbije vijf jaar hebben dit soort droogte gekend en dat is het resultaat van de klimaatopwarming. "Er zit dus een bepaalde trend in en die zal zich de komende decennia verder doorzetten", aldus Deboosere.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) trekt 20 miljoen euro extra uit voor de Blue Deal, het actieplan van de Vlaamse regering om Vlaanderen te beschermen tegen droogte en waterschaarste. "Het bewustzijn om dit probleem eindelijk aan te pakken is er", zegt Vanoppen. "Maar we kunnen dit pas echt veranderen als iedereen - overheid, landbouwbedrijven en burgers - zijn steentje bijdraagt." Hoe je zelf water kan besparen, lees je in dit artikel

Dit weekend wordt het koeler

Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af vandaag. Er is een kleine kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima in het binnenland variëren van 24 tot 28 graden, aan zee schommelen die rond 20 graden. Vanavond is het droog met opklaringen. In de loop van de nacht stijgt de kans op enkele regen en -onweersbuien in het westen. De minima schommelen tussen 16 en 19 graden.

Donderdag en vrijdag wordt het wisselvallig met regen- en onweersbuien. Donderdag lopen de maxima op tot 27 graden, vrijdag tot 24 graden.

Zaterdag wordt het frisser met maxima rond 21 graden en is het meestal droog. Ook zondag blijft het droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen tussen 20 en 22 graden.

Maandag wordt het wisselend bewolkt met kans op enkele onweersbuien of wat regen. De maxima variëren van 18 tot 24 graden. Dinsdag tot slot blijft het gedeeltelijk tot vaak zwaarbewolkt met kans op wat neerslag. De maxima liggen tussen 15 en 18 graden.

Bekijk hier de weersvoorspellingen voor de komende dagen ("Het weer", 18 mei 2022)

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen