Bijna 4.700 Oekraïense leerlingen in Nederlandstalig onderwijs, nieuw nooddecreet voor Oekraïense leerkrachten 

Het aantal Oekraïense kinderen in het Nederlandstalig onderwijs neemt snel toe. In totaal zijn er nu 4.694 kinderen ingeschreven. Eind april ging het nog om 1.827. Er is ook een nieuw nooddecreet om het onderwijs extra te ondersteunen. Om meer leerkrachten te vinden, zullen Oekraïense leerkrachten bijvoorbeeld verloond kunnen worden als ze lesgeven in nooddorpen of Vlaamse scholen. Dat is uitzonderlijk, omdat hun diploma normaal eerst erkend moet worden en ze Nederlands moeten machtig zijn. 

Van de bijna 4.700 Oekraïense vluchtelingenkinderen is bijna de helft ingeschreven in het lager onderwijs. Die grote toestroom zet het onderwijs extra onder druk. De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden eerder al een nooddecreet dat zorgde voor extra middelen voor scholen die Oekraïense kinderen opvangen. CD&V, N-VA en Open VLD hebben nu een nieuw nooddecreet klaar met maatregelen om vluchtelingen uit Oekraïene goed onderwijs te bieden. Dat zal volgende week wellicht gestemd en goedgekeurd worden

Oekraïense leerkrachten voor de klas

Het nieuwe nooddecreet zal het bijvoorbeeld mogelijk maken dat Oekraïense leraren die voor de oorlog naar Vlaanderen zijn gevlucht, hier ook kunnen lesgeven en daarvoor verloond worden. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat het gaat om een uitzonderingsprocedure, want normaal moet de bevoegde overheidsdienst (NARIC) eerst het buitenlandse diploma van de Oekraïense leraren erkennen. Het is ook uitzonderlijk omdat ze het Nederlands (nog) niet machtig zijn. 

we zitten met een lerarentekort en er zijn veel Oekraïense leerkrachten ter beschikking

Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA)

"Normaal zijn er heel veel voorwaarden waaraan leekrachten moeten beantwoorden. Maar, we zitten met een lerarentekort en er zijn veel Oekraïense leerkrachten ter beschikking. Daarom maken we een uitzonderingsprocedure mogelijk via een nooddecreet. Ze mogen dus al lesgeven terwijl hun erkenningsprocedure nog loopt", vertelt de minister. 

Nooddorpen en zomerscholen

De Oekraïense leerkrachten zullen niet alleen in Vlaamse scholen, maar ook in nooddorpen kunnen lesgeven. Oekraïense vluchtelingen kunnen in die nooddorpen collectief huisonderwijs krijgen, waarbij ze in het Oekraïens het Oekraïense curriculum volgen via afstandsonderwijs onder begeleiding van Oekraïense leerkrachten.
 

"Met dit decreet versterken we nog verder het leerrecht van Oekraïense leerlingen. Ook als ze kiezen voor huisonderwijs in nooddorpen. Scholen en centra bieden een meer flexibel kader om in te spelen op leervragen van Oekraïense jongeren en volwassenen", zegt Loes Vandromme, Vlaams Volksvertegenwoordiger voor CD&V. Veel vluchtelingen willen het Oekraïense curriculum blijven volgen, omdat ze hopen op korte termijn te kunnen terugkeren naar hun land.

Ook voor hen kunnen een zomeraanbod het verschil maken om in september sterker aan het nieuwe schooljaar te beginnen

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld)

In juli en augustus zullen er ook zomerscholen georganiseerd kunnen worden voor Oekraïense kinderen en jongeren. "Ook voor hen kan een zomeraanbod het verschil maken om in september sterker aan het nieuwe schooljaar te beginnen", stelt Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Volwassenenonderwijs

Een derde punt in het nooddecreet gaat over het volwassenenonderwijs voor Oekraïense vluchtelingen. Als ze zich inschrijven om Nederlands te leren, zullen ze daarvoor geen inschrijvingsgeld moeten betalen. "We willen zo de drempel naar het volwassenenonderwijs verlagen, zodat Oekraïense vluchtelingen snel de weg vinden naar bijvoorbeeld NT2-cursussen", zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA).

Tot slot zullen de CLB's extra middelen krijgen. Er komt ook een Vlaamse Coördinator die de leerlingenbegeleiding van Oekraïense vluchtelingen door de CLB’s zal coördineren en begeleiden.

Meest gelezen