Videospeler inladen...

Jo Brouns (CD&V) legt eed af als nieuwe Vlaamse minister, spanning over landbouw en stikstof stijgt

Jo Brouns (CD&V) heeft de eed afgelegd als de nieuwe Vlaamse minister vanĀ Werk, Economie en Landbouw. Hij volgt zijn partijgenote Hilde Crevits op, die Welzijn overneemt van Wouter Beke, die vorige week ontslag nam als Vlaams minister. Het aantreden van Brouns geeft aanleiding tot nieuwe spanningen in de Vlaamse meerderheid over het stikstofakkoord.Ā 

Jo Brouns gaf het gisteren al aan: CD&V moet zijn rug rechten na de slechte peiling van eerder deze maand, de aankondiging van het opstappen van partijvoorzitter Joachim Coens en het opstappen van Wouter Beke. Brouns wordt beschouwd als een man van de Boerenbond en gaf ook al aan dat misschien wel moet worden herbekeken of alle bedrijven op de zogenoemde rode lijst van het stikstofakkoord wel moeten sluiten. Hij wil daarvoor de uitslag van het openbaar onderzoek afwachten.

Jo Brouns legt de eed af als Vlaams minister.

Videospeler inladen...

Nog vĆ³Ć³r hij de eed had afgelegd kreeg Brouns al het bezoek van een, delegatie van Groene Kring, de jongerenafdeling van de Boerenbond. Het doel: de verzuchtingen van de sector nog eens duidelijk maken aan een kersverse minister van wie ze hopen dat hij hen gunstig gezind zal zijn.

Jo Brouns praatte vanmiddag al met een delegatie van Groene Kring.

Videospeler inladen...

Zowel minister-president Jan Jambon (N-VA) als minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hebben aangegeven dat er geen sprake kan zijn van een heronderhandeling van het stikstofakkoord, zoals de Boerenbond het blijkbaar graag wil zien. Ze reageren geprikkeld op de verzuchtingen van de landbouwers, die met Jo Brouns een nieuwe kans zien om hun zaak te bepleiten.

Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V) giet olie op de golven in "Villa Politica". "N-VA moet niet bang zijn. N-VA weet dat wij een heel loyale en betrouwbare partner zijn", aldus Jans. "Wat we echter wel enorm belangrijk vinden, is dat wij niet vergeten dat de overheid de plicht heeft om ervoor te zorgen dat alle rechten van iedereen gevrijwaard worden."

"Als er een openbaar onderzoek loopt, is het ontzettend belangrijk dat we dat afwachten en alle ingediende bezwaren ernstig bekijken", zegt Vera Jans. "Dat is wat we zullen doen, en dan zullen we verder kijken hoe het daar verder evolueert."

Vlaams Parlementslid Vera Jans stelt coalitiepartner N-VA gerust.

Videospeler inladen...

"De OekraĆÆne-crisis doet een besef groeien dat landbouw van eigen bodem belangrijk is", verduidelijkt CD&V-voorzitter Joachim Coen in "Villa Politica". "Maar we zitten in een kader van een stikstofrichtlijn, en we moeten de mensen niet wijsmaken dat dit morgen zal veranderen. We moeten ons aanpassen binnen die richtlijn."

Volgens Coens moet er met de landbouwsector worden gepraat, maar binnen de stikstofrichtlijn.

Joachim Coens wil binnen de stikstofrichtlijn blijven.

Videospeler inladen...

Hoe dan ook ruikt de oppositie bloed. "Mijn vraag is of u eigenlijk nog wel een akkoord hebt over stikstof?", werpt Vlaams fracteleider Jos D'Haese (PVDA) minister-president Jan Jambon voor de voeten in het Vlaams Parlement.Ā 

Hij verwijst naar een scherpe discussie vanmorgen in de commissie Landbouw. Daar stelde Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open VLD) vragen over welke lijst met te sluiten landbouwbedrijven de Vlaamse overheid eigenlijk gebruikt: eentje uit 2015 of een andere versie van dit jaar.Ā Rutten zegt dat haar partij wel achter een stikstofakkoord staat, maar dat het ook rechtszekerheid aan alle betrokkenen moet bieden. Zoniet kan het hele akkoord onderuit worden gehaald.

Jo Brouns heeft de afgelopen dagen heel duidelijk gemaakt dat hij vanuit CD&V gestuurd is om hakken in het zand te zettenĀ 

Vlaams fractieleider Bjƶrn Rzoska (Groen)

"De regeringspartijen gooien publiekelijk met modder naar elkaar", klinkt het bij Vlaams fractieleider Chris Janssen (Vlaams Belang). "U hebt helemaal geen akkoord of het wordt verschillend geĆÆnterpreteerd."

"Ik denk dat het tijd wordt dat u wakker wordt", vindt ook Bjƶrn Rzoska. "Er is geen stikstofakkoord. De minister in spe Jo Brouns heeft de afgelopen dagen heel duidelijk gemaakt dat hij vanuit CD&V gestuurd is om hakken in het zand te zetten en uit te voeren wat de Boerenbond vraagt."

Het stikstofvat zit vol. Als we niet tegen een vergunningenstop willen aan lopen, zullen we dat moeten laten leeglopen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Minister-president Jambon repliceert fel en verwijst andermaal naar het openbaar onderzoek voor de landbouwbedrijven die dreigen te moeten sluiten. "Een openbaar onderzoek is een openbaar onderzoek. We zullen die bezwaren ernstig nemen, maar we weten wel dat het stikstofvat vol zit. Als we niet tegen een vergunningenstop willen aan lopen, zullen we dat moeten laten leeglopen.

Minister-president Jan Jambon bijt van zich in het Vlaams Parlement.

Videospeler inladen...

Meest gelezen