Ijsster Drongen

Het is tropisch warm buiten: ijsproducent uit Drongen ziet vraag naar ijsjes fors stijgen

Het is druk bij ambachtelijk ijsatelier IJsster in Drongen, want de vraag naar ijsjes is fors gestegen door het warme weer. Het bedrijf draait nu 1,5 tot 2 ton ijs per week. Voorlopig kan het de grote vraag wel nog beantwoorden. "Er is genoeg ijs voor iedereen", zegt uitbater Geert Gysel.

Het is gezellig druk bij IJsster in Drongen. Het is duidelijk dat mensen zin hebben in iets verfrissends nu het zulke tropische temperaturen zijn buiten. "We draaien 1,5 (1.500 kilogram) tot 2 (2.000 kilogram) ton ijs per week nu. En dat is niet alleen schepijs, we hebben deze week ook ongeveer 3.000 frisco's gemaakt." Een arbeidsintensief klusje: "Dat betekent 3.000 stokjes in het ijs duwen en 3.000 keer doppen in een emmer vol chocolade."

We draaien alleen al deze week 1.500 tot 2.000 kilogram ijs
Geert Gysel, uitbater IJsster in Drongen

IJslammetjes

Ook het maken van ijslammetjes voor communie- en lentefeesten komt daar nog eens bij, en dat maakt het extra druk nu: "Het is sowieso een drukke periode en dan is het nog eens schitterend weer." Om alles rond te krijgen werkt Gysel samen met een team van 15 personen waaronder zijn echtgenote: "Mijn vrouw Dominique zwaait hier de scepter."

Het ijs zelf maken is op dit moment geen probleem. Bepaalde grondstoffen zijn moeilijker te vinden, maar voorlopig lukt het, zegt Gysel. De verpakkingen zijn wƩl een probleem: "We bestellen die en krijgen dozen zonder deksels of omgekeerd. Dat is op dit moment een uitdaging. We hebben maar net genoeg."

Voorlopig krijgt de zaak de vraag naar ijsjes wel rond. En er zijn altijd een aantal smaken die het beter doen dan de rest: "Vorig jaar was dat banaan, maar nu is speculaas ongelooflijk in trek. Waarom dat zo is, weet ik niet."

Het maken van de frisco's
Ijsster Drongen
Ijsmachine
Ijsster Drongen

Meest gelezen