Videospeler inladen...

"Warm onthaal" voor "De acht bergen" in Cannes, maar het is Tom Cruise die de show steelt met straaljagers

Op het filmfestival van Cannes hebben Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch "De acht bergen" voorgesteld. Filmreporter Lieven Van Gils spreekt over een heel warm onthaal. "Deze film is echt Gouden Palm-waardig", klinkt het. Maar het was Tom Cruise die gisteren Cannes op zijn kop zette.  

Heel uitzonderlijk zijn drie Belgische films genomineerd voor de Gouden Palm. "De acht bergen" is er eentje van en werd gisteren vertoond in twee visies. Waar de internationale pers eerder "lauw" reageerde op de film van Van Groeningen en Vandermeersch, ziet Lieven Van Gils in "De ochtend" (Radio 1) dat anders. Hij ging onder meer poolshoogte nemen op de afterparty.

Die film lauw ontvangen? Dan heb je een koud hart
filmreporter Lieven Van Gils

"Als je die film lauw ontvangt, dan heb je maar een koud hart", verwoordt hij het. Van Gils bestempelt "De acht bergen" als een authentieke film. "Ze hebben gekozen voor een beeldformaat 4:3, de vroegere televisiebeelden. De kleuren zijn van foto's uit de jaren 80 en er is effectief ook in de Italiaanse bergen gefilmd op 3.000 meter hoogte. Ze zijn daar gaan wonen en hebben Italiaans geleerd. Je voelt en ademt de bergen in de film."

Beluister hier het volledige gesprek met Lieven Van Gils in "De ochtend":

"De acht bergen" is een bewerking van de gelijknamige roman en bestseller ("Le otto montagne") van Paolo Cognetti en vertelt over de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse jongens.

BEKIJK - Het verslag van filmreporter Lieven Van Gils in Cannes:

Videospeler inladen...

Alle ogen gericht op Tom Cruise

De absolute ster in Cannes is echter Hollywoodacteur Tom Cruise (59) die gisteren uitpakte met "Top gun: Maverick", het langverwachte vervolg op de klassieker "Top gun" uit 1986. En zijn komst was met het nodige spektakel.

Cruise daalde niet af met een parachute of zat niet aerodynamisch op een motor, zoals hij graag zelf stunt. Er vlogen over de rode loper acht straaljagers, een duidelijke verwijzing naar de gevechtspiloten van "Top gun". Cruise was helemaal in zijn element: hij flaneerde breedglimlachend op de rode loper en nam uitgebreid de tijd voor iedereen.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Top gun: Maverick" werd overigens uitstekend onthaald en kreeg een 6 minutenlange staande ovatie van het publiek. Cruise was zichtbaar ontroerd. Hij ontving uit handen van festivaldirecteur Thierry Frémaux als verrassing een ere-Palm voor zijn volledige carrière. "Wow", reageerde een verbaasde Cruise die opnieuw getrakteerd werd op een staande ovatie. Van Gils: "Cannes is duidelijk Cruise erkentelijk, want hij brengt glitter en glamour." 

BEKIJK - Straaljagers verwelkomen "Top gun"-acteurs Tom Cruise en Jennifer Connelly:

Videospeler inladen...

BEKIJK - Acteur Tom Cruise is onder de indruk van het spektakel bĂłven de rode loper

Videospeler inladen...

Meest gelezen