© AP

Wikileaks-stichter beschuldigt CIA van “verwoestende incompetentie”

Stichter Julian Assange van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft donderdag de Amerikaanse geheime dienst CIA beschuldigd van “verwoestende incompetentie” omdat die gevoelige informatie op één en dezelfde “plaats” heeft opgeslagen” na onthullingen van Wikileaks dinsdag.

gjs

“Het is een daad van verwoestende onbekwaamheid een dergelijk arsenaal te hebben gecreëerd en het op dezelfde plaats te hebben opgeslagen”, zei Assange op een persconferentie per video vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen waar hij sinds 2012 verschanst zit.

Assange zei dat zijn organisatie zal “werken” met de producenten van elektronische apparatuur na onthulling van een hackingprogramma van de CIA waardoor de dienst bijvoorbeeld een televisietoestel of een smartphone tot afluisterapparatuur kon omtoveren.

“Wij hebben beslist met hen (de producenten) te werken om hen exclusief toegang te geven tot bijkomende technische details waarover wij beschikken, opdat er correcties kunnen komen”, zei de Australiër.

Virussen

De door Wikileaks gepubliceerde meer dan achtduizend documenten tonen aan dat de inlichtingendienst meer dan duizend malwareprogramma’s, virussen, paarden van Troje en andere software heeft ontwikkeld. Die stortten zich op iPhone, systemen die op Androïd van Google draaien, het populaire Microsoft of met Samsung verbonden televisietoestellen, om ze buiten medeweten van de gebruiker te veranderen in afluisterapparatuur, zegt Wikileaks.

“Het is onmogelijk de controle te behouden over wapens voor cyberspionage.... Indien u ze maakt, zal u ze uiteindelijk verliezen”, zei Assange, die eraan toevoegde dat WikiLeaks over “veel meer informatie” over de werkwijzen van de CIA beschikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer