De aparte schoenen van prins William.

Royals op zondag: prins William gaat helemaal op in "Top gun" en het geduld van koning Abdullah met zijn broer is op

Koningin Elizabeth II daagt op het laatste nippertje op voor een bezoek. Prins William en zijn vrouw Kate kijken samen met acteur Tom Cruise naar "Top gun: Maverick". In Jordanië plaatst koning Abdullah prins Hamzah onder huisarrest. En hofleveranciers krijgen hun langverwachte brevet van koningin Mathilde. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

De Elizabeth-spoorlijn in Londen

De Britse koningin Elizabeth (96) is onverwachts opgedoken aan het treinstation Paddington in Londen. Dinsdag opende ze daar officieel de nieuwe Elizabeth-lijn die voor haar platina jubileum - 70 jaar op de troon - naar haar is vernoemd. De meer dan 100 kilometer lange spoorlijn gaat op 24 mei open voor passagiers en moet de reistijd door de hoofdstad verkorten.

De komst van de Queen was vooraf niet publiekelijk aangekondigd. Pas op het laatste nippertje (2 uur vooraf) kreeg de pers er lucht van. Elizabeth is al een tijdje minder mobiel en laat zich steeds vaker vervangen. Vorige week woonde ze voor het eerst in een maand tijd een feestelijk evenement bij, de Royal Windsor Horse Show. Ze maakte daarbij opnieuw gebruik van een stok om zich te verplaatsen.

PA

Tegen de genodigden aan het treinstation Paddington was gezegd dat prins Edward, de jongste zoon van de Queen, de nieuwe spoorlijn zou openen. Hij vergezelde uiteindelijk wel zijn moeder.

Elizabeth mocht een metalen plaquette onthullen met de vermelding "officieel geopend door Hare Majesteit de Koningin". Inderhaast had personeel de gedenkplaat nog moeten vervangen, want de naam van Edward prijkte erop. De plaquette moest ook een beetje zakken voor de praktische kant: de Queen is namelijk kleiner dan haar zoon.

Het waren premier Boris Johnson en de Londense burgemeester Sadiq Khan die de royals verwelkomden. De totstandkoming van het project ging niet van een leien dakje. De spoorlijn liep maar liefst 4 jaar vertraging op en de kosten stegen tot een slordige 22 miljard euro.

Prins Edward maakte nog een ritje en mocht in de cabine bij de bestuurder. "Dat was geweldig", reageerde hij toen hij terug het perron opstapte.

BEKIJK - De Queen onthult de gedenkplaat en probeert een treinticketje te kopen:

Videospeler inladen...

Koninklijke première voor "Top gun"

Hij stal de show al op het Filmfestival van Cannes, maar deed de glitter en glamour nog eens over in Londen. Acteur Tom Cruise kwam "Top gun: Maverick" voorstellen en de Britse prins William en zijn vrouw Catherine "Kate" Middleton woonden maar al te graag de première bij. 

"Top gun" vormde onderdeel van de Royal Film Performance: een première van een belangrijke film waarbij leden van de koninklijke familie aanwezig zijn. En dat voor het goede doel. Het opgehaalde geld gaat naar mensen die achter de schermen werken van de filmindustrie. "Top gun: Maverick" is de 72e film in het rijtje van de Royal Film Performance. De voorbije jaren werden onder meer premières van "1917", "The hobbit: an unexpected journey" en "No time to die" met die titel bestempeld.

In "Top gun: Maverick", het langverwachte vervolg op "Top gun" uit 1986, neemt Tom Cruise opnieuw de hoofdrol van piloot Pete "Maverick" Mitchell op zich. Deze keer traint hij een nieuwe lichting piloten voor een speciale missie. Door de coronacrisis werd de film meerdere keren uitgesteld. "Top gun: Maverick" had in 2019 al in de zalen moeten lopen.

Lees voort onder de sfeerbeelden uit Londen:

De prins en ik hebben veel gemeen

Tom Cruise over zijn gezelschap

Het koninklijke Hollywoodonderonsje verliep duidelijk heel gemoedelijk. "We hebben veel gemeen", vertelde Cruise aan de pers. "Prins William en ik houden van Engeland en we zijn beiden piloten, we vliegen graag."

Prins George (8), prins Louis (4) en prinses Charlotte (7) vonden het jammer dat ze de première niet konden bijwonen. De dag daarna was er natuurlijk school. "Mijn kinderen zijn jaloers", verklapte William aan een van de gasten. Om hen toch iets te gunnen, werd thuis de soundtrack van "Top gun" gespeeld.

William ging op de rode loper ook helemaal op in het gebeuren met een voor zijn doen uitzonderlijk "fashion statement". De prins droeg zwarte instappers met een witte F-18 erop geborduurd, een verwijzing naar de Super Hornet uit "Top gun".

BEKIJK - Hollywoodster Tom Cruise wacht de royals op en begeleidt hen:

Videospeler inladen...

Abdullah geeft Hamzah huisarrest

De Jordaanse koning Abdullah (60) heeft de vrijheden van zijn halfbroer prins Hamzah (42) zwaar ingeperkt, omdat hij "een schande voor de familie" blijkt. Dat heeft Abdullah laten weten in een uitzonderlijke verklaring.

De band tussen de koning en zijn halfbroer is al langere tijd barslecht. Hamzah uitte openlijk kritiek op de koning en zou betrokken geweest zijn bij een complot om Jordanië te destabiliseren. En dan is er ook nog de opvolgkwestie. Na het overlijden in 1999 van koning Hussein duidde de kersverse koning Abdullah Hamzah eerst aan als kroonprins. Vijf jaar later ontnam hij hem die titel weer ten voordele van zijn oudste zoon Hussein. 

"De afgelopen jaren heb ik geprobeerd heel veel geduld te hebben met mijn broer en me in te houden. Ik heb zijn gedrag vaak aanvaard in de hoop dat hij ooit volwassen zou worden en dat ik dan een broer zou hebben die ons volk en ons land trots zou maken. Ik heb geduld gehad, maar hij heeft me keer op keer teleurgesteld",  stelt Abdullah.

Een jaar lang heeft hij tijd gehad zichzelf op het rechte pad te zetten
koning Abdullah

In de uitgebreide brief staat dat de prins vanaf heden niet meer zelf mag bepalen waar hij woont, met wie hij communiceert en waar hij naartoe gaat. Dit is besloten omdat Hamzah blijft ontkennen dat hij kwade bedoelingen met het land heeft en omdat hij - volgens de koning - weigert te veranderen. "Een jaar lang heeft hij zichzelf op het rechte pad kunnen zetten en zijn familie trots kunnen maken, maar dat heeft hij niet gedaan", aldus Abdullah.

(lees hier de volledige open brief van koning Abdullah)

Koning Abdullah (vooraan rechts) en Hamzah (achteraan met blauwe mondmasker) vorig jaar samen in april op een Jordaanse feestdag. Toen nog een poging om eenheid te tonen.

Abdullah benadrukt in de brief ook dat Hamzah nog altijd een prins is. Vorige maand deed Hamzah afstand van zijn titel in een verklaring op sociale media. "Hij weet goed dat het verlenen en intrekken van titels een voorrecht is van de koning", aldus Abdullah die opmerkt dat Hamzah hem een brief had gestuurd met de vraag om wel zijn "financiële en logistieke privileges te behouden". 

Intussen denkt koningin Noor, de moeder van Hamzah, er het hare van. Zij neemt op Twitter nooit een blad voor de mond. "Er circuleren nu echt bizarre en vreemdere dingen dan fictie", klinkt het.   

Mathilde ontvangt hofleveranciers

Koningin Mathilde heeft brevetten uitgereikt aan 4 trouwe hofleveranciers van het paleis. Ze moesten er even op wachten, want door de coronamaatregelen moest de ceremonie telkens uitgesteld worden.

Drie van de bedrijven hoorden al in 2020 dat ze het label van hofleverancier zouden krijgen: autobouwerJaguar Land Rover, stoffenleverancier LF Trading uit Izegem en Meer Couture uit Ukkel. Anciens Etablissements Goosse, gespecialiseerd in herstel van kroonluchters, kwam er vorig jaar bij.

Een bedrijf kan hofleverancier worden als het al minstens vijf jaar prestaties uitvoert voor het paleis. Het moet wel zelf een aanvraag indienen. Als de erkenning er eenmaal is, mag het bedrijf zich gedurende vijf jaar hofleverancier noemen. Op de lijst van hofleveranciers staan ruim 120 bedrijven.

Koningin Mathilde met Said Meer van het gelijknamige modehuis. De couturier van Bengaalse afkomst staat bekend om zijn maatwerk, snelle retouches én discretie.

Meest gelezen