Wereldwijd gezochte politiemoordenaar gearresteerd in Spanje

© BELGA

De Marokkaanse gangster Rachid El Ouakili (41), een man met een immens strafblad in ons land, is in het Spaanse Almeria opgepakt. Dat meldt de Spaanse krant La Voz De Alméria. Hij stond internationaal geseind, al is niet meteen duidelijk waarom. Hij was in 2001 betrokken bij de moord op politieman Marc Munten, maar daar had hij zijn tijd voor uitgezeten.

Guy Stevens

Rachid El Ouakili is een man met al meerdere misdrijven en misdaden op zijn conto, waaronder heel wat overvallen, drugshandel en zelfs een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Verviers. De ergste misdaad speelde zich af op zaterdag 21 april 2001, toen de gangster en zijn kompanen Mohamed Hammani en Abderrahman Ben Masaoud besloten de juwelierszaak Fabrigold in Kortrijk te overvallen. Op het laatste nippertje werd dat plan afgeblazen omdat een gezin met kinderen de zaak binnenkwam. De gangsters besloten met hun gestolen Audi A8 wat te gaan rondtoeren. Op de verkeerswisselaar van de E40 en de E314 in Rotselaar ging het trio uit de bocht.

Een getuige van het ongeval stopte om hulp te bieden maar hij werd door de gangsters overvallen. Ze gingen aan de haal met zijn Mercedes Vito. Iets verderop stoten de gangsters op de politiepatrouille van Marc Munten en Ludo Wienen. Zij zetten onmiddellijk de achtervolging in, maar op een bepaald moment vertraagde de wagen van de gangsters en schoot een van hen een kogel door het hoofd van de 42-jarige Munten. Hij was op slag dood.

Voor die feiten kreeg El Ouakili, intussen 41 jaar oud, 15 jaar cel opgelegd in 2005. Met zijn andere veroordelingen erbij werd de Marokkaan in zijn leven al veroordeeld tot 29 jaar en 10 maanden gevangenis. Toch kwam hij in 2010 al vrij.

Internationaal geseind

Sindsdien was hij op vrij voeten. Tot april 2016, want toen werd een internationaal opsporingsbericht verspreid door een rechter in Verviers. Waarom dat gebeurde, is onduidelijk. Het leidde afgelopen zondag 4 maart wel tot zijn arrestatie in het Spaanse Almeria. De havenpolitie kwam er aan met een ferry vanuit Marokko, werd meteen opgepakt en naar het commissariaat van de politie in Madrid gebracht.

In de Spaanse hoofdstad wordt eerstdaags beslist over de eventuele uitwijzing van de Marokkaan aan ons land.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen