Twaalf pasgeboren reekalfjes gered van maaimachine in Brakel dankzij drone met warmtecamera

In Brakel zijn twaalf pasgeboren reekalfjes opgespoord door een drone met warmtecamera. Ze lagen in lang gras, waardoor ze het risico liepen om overreden te worden door een maaimachine. De diertjes zijn overgebracht naar een veiliger plaats.

In Brakel komen de laatste jaren alsmaar meer reeën voor. De reekalfjes zitten verstopt in de weides onder lang gras om niet in de kijker te lopen van roofdieren. Maar bij het maaien van de weides loopt het vaak mis. “De afgelopen jaren hebben we het meermaals meegemaakt dat we tijdens het maaien reekalfjes hebben overreden”, zegt landbouwer Liban Pollet. “Door het lange gras kunnen we ze niet zien zitten.”

Het reekalfje wordt vastgenomen met gras om geen menselijk geurspoor te krijgen

Daarom worden nu drones ingezet om de dieren op te sporen, en met succes. “Zodra de dronepiloot een kalfje gevonden heeft, gaan de jachtmeesters erop af om het op te pakken”, legt Liban uit. “Ze doen dat heel omzichtig en zorgen ervoor dat het dier geen menselijke geur opneemt. Anders zou het verstoten worden door de moeder. Ze wikkelen het reekalfje in lang gras en verplaatsen het naar een plaats waar niet gemaaid wordt.”

Het is het regionaal landschap Vlaamse Ardennen dat het initiatief nam. Er werden vooraf afspraken gemaakt met verschillende landbouwers om hun weiden te controleren. Van de 12 opgespoorde reekalfjes lagen er 6 in een gebied dat kort daarna gemaaid zou worden.

Een dronepiloot gaat op zoek naar reekalfjes.

Meest gelezen