Politie Geeraardsbergen

Politie Geraardsbergen deelt geurhangers uit bij opvallende anti-drugscampagne

De politie van Geraardsbergen gaat geurhangers uitdelen aan chauffeurs die negatief testen op drugs. De geurhangers zijn een beloning, vergelijkbaar met de sleutelhangers van de BOB-campagne. "We merken dat belonen beter werkt dan straffen", legt Karolien De Turck van de politie uit. De afgelopen twee jaar is het drugsgebruik in het verkeer van Geraardsbergen bijna verdubbeld. 

Met de slogan "Bij deze chauffeur… geen drugsgeur" start de politie van Geraardsbergen met een campagne tegen drugs in het verkeer. Elke chauffeur die negatief test krijgt een geurhanger met dat opschrift. "Het idee van de geurhanger komt eigenlijk van onze teamchef van de dienst verkeer. Het viel op dat mensen die drugs gebruiken, de geur trachten te maskeren met een geurhanger in de wagen. Vandaar het idee om te gaan werken met zo'n geurhanger en de duidelijke slogan "Bij deze chauffeur geen drugsgeur". Zo verwijzen we naar het feit dat chauffeurs deze keer geen geurhangers gebruiken om de drugs te maskeren maar om een statement te maken dat ze er tegen zijn. Bovendien hebben we gemerkt dat belonen, zoals bij de sleutelhangers van de BOB-campagne, beter werkt dan straffen." 

Vorig jaar hadden we 113 pv's voor drugs in het verkeer, dubbel zoveel als in 2019

Karolien De Turck, politie Geraardsbergen

De actie is ludiek, de cijfers zijn dat niet. De afgelopen jaren is het gebruik van drugs in Geraardsbergen bijna verdubbeld. "Drugs bij bestuurders is echt een probleem. We zien de laatste twee, drie jaar een stijgende tendens. Dat is een nationaal fenomeen dat blijkt uit cijfers van verkeersinstituut Vias. Maar ook lokaal in Geraardsbergen zien we een stijging. In 2021 hadden we 113 processen-verbaal over enkel drugs in het verkeer. Wat toch aanzienelijk is als je dat vergelijkt met twee jaar eeder. Toen zaten we aan 55 pv's."

De campagne tegen drugs in Geraardsbergen loopt heel de zomer. Wie een speekseltest moet ondergaan en negatief test, krijgt een geurhanger.  

Meest gelezen