Radio 2

Gezinnen terug thuis na brand in pannenkoekenbedrijf in Zwevezele: "Nooit gedacht dat het zo erg zou zijn" 

Zes gezinnen uit de buurt van het pannenkoekenbedrijf in Zwevezele zijn terug thuis. Ze moesten na de brand in het pannenkoekenbedrijf elders slapen, omdat er te veel rook in hun huizen hing. Het pannenkoekenbedrijf Lipcas is door de brand, die gisterenmiddag uitbrak, volledig vernield. De brandweer heeft nog de hele nacht geblust en blust ook vandaag nog na. 

Van het pannenkoekenbedrijf blijft na de brand niets meer over, alleen een vrachtwagen en een heftruck zijn gered. Maar de productiehal en de burelen zijn volledig in de vlammen opgegaan. De brand brak rond 15.00 uur gisterennamiddag uit, in één van de ovens van de poffertjesafdeling. Er vielen geen gewonden. 

Het bedrijf ligt aan de rand van de industriezone: de bewoners van de twintig huizen in de buurt, in totaal 35 mensen, moesten hun huizen verlaten. De meesten mochten gisterenavond terug naar huis, maar zes gezinnen moesten de nacht elders doorbrengen. "Er was te veel rook binnen in die zes huizen, het was niet veilig om de nacht daar door te brengen", zegt burgemeester Lieven Huys (CD&V) van Wingene.

"Op het eerste gezicht niets ernstigs"

De gezinnen mochten in de loop van de voormiddag terug naar huis, ook overbuur Valentijn Verhaeghe: "Wij hebben met mijn vrouw en dochtertje in het appartement van familie geslapen. We hadden nooit gedacht dat de brand alles zou vernielen. Mijn vrouw heeft het zien gebeuren. Ze hoorde de sirenes en zag een kleine, witte rookpluim. Niets ernstigs, dacht ze. Maar plots breidde de brand razendsnel uit. De rookpluim werd groter en groter en heel erg zwart. Mijn vrouw zag de vlammen uit het dak komen."

Valentijns huis is gelukkig niet erg beschadigd. "We hebben vooral last van de geur. En aan de gevel en het dak is er wel wat roet en neerslag van vetdruppels. Maar ik denk dat dat met een professionele reiniging en wat oplapwerk binnen wel goed komt", glimlacht Valentijn. 

Plots werd de kleine witte rookpluim groter en groter en heel erg zwart

Overbuur Valentijn Verhaeghe

Oorzaak nog niet bekend

Ondertussen is ook duidelijk wat de verwoestende brand in het pannenkoekenbedrijf heeft veroorzaakt: blijkbaar zou de olie oververhit zijn geraakt van de machine die poffertjes maakt. Dat zijn een soort kleine pannenkoeken. 

Meest gelezen