Heb je een voedselallergie? Dan heb je 50% minder kans om corona te krijgen
Mensen met een voedselallergie, zoals bijvoorbeeld coeliakie, hebben minder kans om het coronavirus te krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse gezondheidscentrum NIH. Een hoge BMI en obesitas zouden de kans om corona op te lopen dan weer verhogen.
Sinds het begin van de pandemie zijn wetenschappers volop bezig om te onderzoeken wie gevoeliger is aan een SARS-CoV-2-infectie. Om dat te weten te komen, analyseerde de National Institutes of Health (NIH) gegevens van zo’n 4.000 mensen in bijna 1.400 huishoudens gedurende zes maanden. Telkens woonde er minstens één persoon van 21 jaar of jonger in het huishouden.
Mensen met voedselallergieën lopen 50 procent minder risico om corona te krijgen.
Voedselallergie maakt je minder kwetsbaar
De opvallendste bevinding is dat voedselallergieën mensen minder kwetsbaar maken voor corona. Wie allergisch is, heeft maar liefst 50 procent minder kans om het virus op te lopen. Waarom dat zo is, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. “Mogelijk zorgt de allergie voor een verlaging van de niveaus van het eiwit ACE2 op het oppervlak van de luchtwegcellen”, verklaren de onderzoekers hun resultaat voorlopig. “Het coronavirus gebruikt dit eiwit om binnen te dringen in het lichaam. Een schaarste hiervan zou het besmettingsrisico kunnen verminderen.” Ook het feit dat mensen met een voedselallergie minder vaak uit eten gaan, zou het lage infectierisico kunnen verklaren.
Hoge BMI
Deze resultaten zijn volgens de studie alleen maar van toepassing op voedselallergieën. Andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma of eczeem zorgen niet voor een hogere of lagere besmettingskans op corona. Opvallend: obesitas en een hoge BMI doen dat wel. Elke verhoging van het BMI-percentiel met 10 punten verhoogt het risico op een infectie met 9 procent. Daarnaast hadden deelnemers met overgewicht 41 procent meer kans op een infectie dan personen met een gewicht dat binnen de gezondheidsnorm van de BMI-schaal valt. Tot slot kwam aan het licht dat kinderen van 12 jaar of jonger evenveel kans hebben om besmet te geraken met het virus als tieners en volwassenen. 75 procent van de infecties bij kinderen zijn wel asymptomatisch. Diezelfde factoren zouden dus ook voor deze leeftijdscategorie meegeteld kunnen worden als hoger of lager risico.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?