President Kais Saied van Tunesië ontslaat 57 rechters en versterkt zijn nu vrijwel onbeperkte macht

In Tunesië heeft president Saied 57 rechters uit hun ambt ontzet. Zo brengt hij de justitie in het land een harde slag toe en vergroot hij zijn macht nog verder. In juli vorig jaar heeft de president het parlement buiten spel gezet en regeert hij vrijwel onbeperkt per decreet. 

In een televisietoespraak is president Kais Saied fors uitgevallen naar justitie en zei hij dat hij de rechters keer op keer kans gegeven heeft om "zichzelf te hervormen". Enkele uren later werd het ontslag van niet minder dan 57 rechters aangekondigd. Hen wordt verweten dat ze corrupt zijn en dat ze terroristen beschermden.

Eerder had de president de leden van de Hoge Juridische Raad ontslagen en vervangen door aanhangers. Die raad moest na de revolutie van 2011 -de eerste van de Arabische Lente- toezien op de onafhankelijkheid van het gerecht in Tunesië. Nu lijkt president Saied dus nog meer de controle over de justitie te grijpen. 

De macht van president Saied was al groot nadat hij in juli vorig jaar de regering had ontslagen en het verkozen parlement naar huis had gestuurd. Hij heeft ook de grondwet opgeschort en regeert sindsdien per decreet.  

Aanvankelijk leek president Saied te kunnen rekenen op begrip van een groot deel van de bevolking na jaren van economische stagnatie, corruptie en politieke impasse. Saied heeft ook de leden van de kiescommissie vervangen en een nieuwe grondwet laten uitwerken die volgende maand zou moeten goedgekeurd worden via een referendum.

Anders dan vorig jaar kijkt de president nu aan tegen een machtige alliantie van de meeste oppositiepartijen, onder hen de islamistische Ennahda, waarbij zich nu ook de machtige vakbond UGTT heeft aangesloten. Tunesië zit in een diepe economische crisis met een hoge inflatie, hoge werkloosheid en slechte publieke dienstverlening. De vakbond UGTT wil op 16 juni een algemene staking houden tegen het beleid en dat zou de grootste uitdaging voor president Saied kunnen worden.

Meest gelezen