Afghaanse dokteres over schrikbewind taliban: "Ik heb niet zeven jaar gestudeerd om nu thuis te blijven" 

In de nieuwe aflevering van de podcast Vranckx & Byloo getuigt een Afghaanse dokteres die net is afgestudeerd over de impact van de nieuwe regels die de taliban opleggen aan vrouwen. Die mogen niet meer alleen de straat op, moeten hun gezicht bedekken en meisjes mogen niet meer naar school. "Ze proberen vrouwen te wissen uit de samenleving." Beluister de podcast hier of op VRT NU.

Het zal je maar overkomen: zeven jaar lang studeren om dokter te worden, je praktijkstage en specialisatie doen, en vervolgens te horen krijgen dat je je droomjob niet mag uitoefenen.

Toch is het precies dat wat Tamana meemaakte, een jonge Afghaanse dokteres uit de stad Mazar-i-Sharif. De taliban, die in augustus de macht overnamen in Afghanistan, maken het vrouwen steeds moeilijker, vertelt ze. Zo mogen ze amper nog het huis uit en worden ze verplicht om hun gelaat te bedekken of zelfs een boerka te dragen.

"De taliban leggen Afghaanse vrouwen zo veel regels op", vertelt ze. "Hoe kan een Afghaanse dokteres nu haar werk nog doen met een bedekt gezicht? Hoe kan ze dan nog de best mogelijke operatie uitvoeren? We hebben het wel over mensenlevens."

BEKIJK - De Afghaanse dokteres Tamana noemt de regels die de taliban opleggen aan vrouwen onaanvaardbaar.

Videospeler inladen...

"Ik heb geen zeven jaar geneeskunde gestudeerd om dan thuis te blijven", gaat ze verder. "Ik niet, mijn collega's niet en alle vrouwelijke Afghanen niet die net economie of rechten hebben gestudeerd. Wij, de vrouwen van Afghanistan, vinden dat onaanvaardbaar."

Gewist uit het straatbeeld

"We willen niet gewist worden uit de samenleving. We willen er deel van uitmaken en werken. Maar in de toekomst zullen er misschien geen vrouwen meer te zien zijn. Er zullen er geen meer zijn die buitenshuis werken."

Hoe ziet ze haar toekomst nu? "Het is zeer moeilijk, onmogelijk zelfs, om als vrouw in Afghanistan te leven. Hier is er geen werk voor goede dokters, advocaten of leraressen. Mijn collega's en vriendinnen zoeken een manier om het land te verlaten en elders een toekomst op te bouwen, niet hier", besluit ze. 

Nee, de taliban zijn niet keuriger geworden. Wie geneigd was om ze het voordeel van de twijfel te geven toen ze in augustus de Afghaanse overnamen, komt bedrogen uit. Het zachtere bewind dat ze toen beloofden te zullen voeren, blijkt steeds meer een PR-zet geweest te zijn om de internationale gemeenschap te paaien.

Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen