Fish-and-chips day: zo maak je de lekkerste versie volgens vorige chef-kok van Queen Elizabeth
Vandaag is het Fish-and-chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.
Wie Engeland zegt, zegt fish-and-chips, maar vanwaar komt deze vettige afhaalmaaltijd? De maaltijd is al sinds de late 19de eeuw een toonbeeld van de working class. In die tijd was visserij een belangrijk onderdeel van de economie, waardoor er steeds meer verse vis ter beschikking was om mee te koken. Hoe meer er in het aanbod zat, hoe goedkoper het werd om aan verse vis te geraken.
Omdat de working class zeer fysieke jobs uitvoerden, vormde gefrituurde witte vis in een laagje beslag de perfecte basis om de job te kunnen uitvoeren. Al snel doken overal chippers op: kraampjes op straat die de lekkernij verkochten. Van daaruit verspreidde het gerecht zich snel over de hele wereld, en ook vandaag smullen de Britten — én wij — nog gretig van de vissige hap.
Een koninklijke versie
Als je in Engeland vertoeft, bots je nog steeds overal op kraampjes of restaurants die de lekkernij verkopen. Zelfs Queen Elizabeth is fan, al zal je haar niet snel aan zo’n kraampje zien, maar wél achter een vers bord vol fish-and-chips gemaakt door haar persoonlijke chef. Dat ze specifieke voorkeuren voor de snack heeft, deelde Darren McGrady, ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie in een online video op zijn YouTube-kanaal. Daarin laat hij zien hoe hij fish-and-chips maakte voor de Queen, maar dan op de manier zoals zij de klassieker enorm kan waarderen. Koningin Elizabeth houdt bijvoorbeeld niet van vette vis gefrituurd in een dik bierbeslag volgens McGrady. “Dat is te vettig voor haar. Zij eet liever een verfijndere versie van het populaire gerecht.”
Ik gebruikte voor de Queen nooit een friteuse om de vis te bereiden, wel liet ik die in een oven garen op 200°C.
Toch wijkt de versie van de Queen niet extreem veel af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis — dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis — onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het geheel in de friteuse. Voor het recept van de koningin gebruikte McGrady het liefst kabeljauw én liet hij het bier achterwege in de bereiding van het beslag. McGrady haalde altijd eerst de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter, en bedekte dat geheel tot slot nog met panko, een Japanse variant van broodkruimels. “Die laatste laag moet uiterst dun zijn”, benadrukt McGrady. En zijn ultieme tip? “Ik gebruik geen friteuse om de fish te bereiden, maar laat de vis tien minuten lang garen in een oven op zo’n 200°C.”
Hollandaisesaus met frietjes
Fish-and-chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus en een erwtenpuree, ook wel bekend als mushy peas. “De koningin eet haar vis eerder met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. Tartaarsaus stond niet zo vaak op het menu", aldus McGrady. Voor de chips of de frietjes snijdt McGrady de aardappelen eerst in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de friteuse op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise. Leuk weetje: onze klassieke frietsaus serveren de Britten er zelden tot nooit bij. Het recept van de Queen is wel degelijk lekker volgens de ex-chefkok, maar zelf geeft hij toch de voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. “Ik hou van dikke randjes die er een beetje afvallen”, zegt hij. In de onderstaande video’s zie je hoe McGrady zijn traditionele fish-and-chips maakt én hoe hij de ultieme favoriet van de Queen bereidde.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Zo maak je je kip even lekker als bij de Chinees (en waarom dat écht de moeite is)
Wie in een Chinees restaurant als eens kip heeft besteld, weet: zo mals als daar krijg je de kip thuis nooit. Hoe komt dat en hoe kan je die zelf even lekker klaarmaken? HLN-chef Jelle Beeckman verklapt het geheim van zo’n smaakvol en mals kipgerecht, en deelt zijn favoriete recept. “Dit is echt een wereld van verschil.” -
-
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
-
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
Wanneer je bloed moet laten nemen, krijg je vaak als advies dat je nuchter moet komen, zonder vooraf gegeten te hebben. Waarom is het belangrijk om dat advies te volgen? En welke impact heeft voeding dan op je bloedwaarden? Endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven) legt uit. -
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?