Fish-and-chips day: zo maak je de lekkerste versie volgens vorige chef-kok van Queen Elizabeth
Vandaag is het Fish-and-chips day. De ideale gelegenheid om de typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit gefrituurde vis in combinatie met dikke frieten op het menu te zetten. Vanwaar komt die fastfood-traditie eigenlijk? En hoe maak je het gerecht lekker klaar? Wie in echte Engeland-stijl van het gerecht wil genieten, doet dat met het geheime recept dat Darren McGrady, de ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie, in een online video deelt.
Wie Engeland zegt, zegt fish-and-chips, maar vanwaar komt deze vettige afhaalmaaltijd? De maaltijd is al sinds de late 19de eeuw een toonbeeld van de working class. In die tijd was visserij een belangrijk onderdeel van de economie, waardoor er steeds meer verse vis ter beschikking was om mee te koken. Hoe meer er in het aanbod zat, hoe goedkoper het werd om aan verse vis te geraken.
Omdat de working class zeer fysieke jobs uitvoerden, vormde gefrituurde witte vis in een laagje beslag de perfecte basis om de job te kunnen uitvoeren. Al snel doken overal chippers op: kraampjes op straat die de lekkernij verkochten. Van daaruit verspreidde het gerecht zich snel over de hele wereld, en ook vandaag smullen de Britten — én wij — nog gretig van de vissige hap.
Een koninklijke versie
Als je in Engeland vertoeft, bots je nog steeds overal op kraampjes of restaurants die de lekkernij verkopen. Zelfs Queen Elizabeth is fan, al zal je haar niet snel aan zo’n kraampje zien, maar wél achter een vers bord vol fish-and-chips gemaakt door haar persoonlijke chef. Dat ze specifieke voorkeuren voor de snack heeft, deelde Darren McGrady, ex-chef-kok van de Britse koninklijke familie in een online video op zijn YouTube-kanaal. Daarin laat hij zien hoe hij fish-and-chips maakte voor de Queen, maar dan op de manier zoals zij de klassieker enorm kan waarderen. Koningin Elizabeth houdt bijvoorbeeld niet van vette vis gefrituurd in een dik bierbeslag volgens McGrady. “Dat is te vettig voor haar. Zij eet liever een verfijndere versie van het populaire gerecht.”
Ik gebruikte voor de Queen nooit een friteuse om de vis te bereiden, wel liet ik die in een oven garen op 200°C.
Toch wijkt de versie van de Queen niet extreem veel af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis — dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis — onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het geheel in de friteuse. Voor het recept van de koningin gebruikte McGrady het liefst kabeljauw én liet hij het bier achterwege in de bereiding van het beslag. McGrady haalde altijd eerst de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter, en bedekte dat geheel tot slot nog met panko, een Japanse variant van broodkruimels. “Die laatste laag moet uiterst dun zijn”, benadrukt McGrady. En zijn ultieme tip? “Ik gebruik geen friteuse om de fish te bereiden, maar laat de vis tien minuten lang garen in een oven op zo’n 200°C.”
Hollandaisesaus met frietjes
Fish-and-chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus en een erwtenpuree, ook wel bekend als mushy peas. “De koningin eet haar vis eerder met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. Tartaarsaus stond niet zo vaak op het menu", aldus McGrady. Voor de chips of de frietjes snijdt McGrady de aardappelen eerst in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de friteuse op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise. Leuk weetje: onze klassieke frietsaus serveren de Britten er zelden tot nooit bij. Het recept van de Queen is wel degelijk lekker volgens de ex-chefkok, maar zelf geeft hij toch de voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. “Ik hou van dikke randjes die er een beetje afvallen”, zegt hij. In de onderstaande video’s zie je hoe McGrady zijn traditionele fish-and-chips maakt én hoe hij de ultieme favoriet van de Queen bereidde.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
Een feestdag geeft recht op een betaalde vakantiedag, maar toch ligt het land niet plat: je kan nog steeds medische hulp krijgen, de politie staat paraat en ook op restaurant of café gaan behoort tot de mogelijkheden. Niet iedereen legt het werk dus neer. Mag jouw baas vragen om op een feestdag te werken, of kan hij/zij je daar zelfs toe verplichten? En krijg je dan een bijkomende financiële tegemoetkoming? Jobat.be zet je rechten en plichten op een rij nu mei - de maand met de meeste feestdagen - voor de deur staat. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?