Premier Alexander De Croo (Open Vld).
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Alexander De Croo (Open Vld). © Photo News

Carl Devos. De Wetstraat zit in een tijdslus. Steeds opnieuw over hetzelfde onderhandelen

In de Wetstraat is er geen doorkomen aan, met al die werven. Niet dat er al veel gewerkt wordt, maar ze liggen alvast open. De oplevering moet Vivaldi nieuw leven inblazen, na de zomer. De federale regering zit daardoor in een soort interludium. Dat opent ruimte voor opbod. Er is al een opbod van koopkrachtmaatregelen, maar ook andere thema’s proberen partijen op een werftafel te krijgen. Dat dreigt onoverzichtelijk en ondoenbaar te worden. Men communiceert er op los. Communicatie van ideetjes, niet van beslissingen. Dat is blijkbaar ouderwets. Dat sommige partijvoorzitters zich profileren valt beter te begrijpen dan dat leden van het kernkabinet voorstellen in de media lanceren, niet op de regeringstafel.

22 reacties

  • jack vandenhende

    2 jaar geleden
    @Dirk Berx , het politiek systeem in Zwitserland is dat van een Federale van drie niveaus van het beleid , confederatie , de kantons en gemeenten . Het dus niet een form van federalisme , waarin de kantons het meest bepalend zijn .
  • Willy van craen

    2 jaar geleden
    Een regering die uitstekend te nemen beslissing "uit te stellen" om reden dat ze er moeten nog over na denken.
  • jos De Decker

    2 jaar geleden
    Vivaldi is een hele verademing tegenover de NVA regering van Michel. Van mij mogen ze nog eens 4 jaar verder regeren. Al die klagers hier beseffen niet hoe goed ze het nog hebben tegenover mensen in armoede, laat staan Ethiopië, Somalië, Libië, Syrië, Oekrainië en noem maar op. We behoren tot de 1% rijken op wereldvlak en maar zagen.
  • Jan Roesems

    2 jaar geleden
    Het algemeen belang wordt door de huidige politieke kaste ondergeschikt gemaakt aan het partij en het persoonlijk belang? Vivaldi heeft duidelijk voor een anti Vlaamse optie gekozen en zal in 2024 (of vroeger) samen met VD&V en Groen van de kaart geveegd worden? Ook de Conner hype zal slechts een kleine opwaartse beweging maken maar zal straks even hard afgestraft worden. Hoe zegt men het " eigen schuld, dikke bult" En politici vragen respect ,maar voor wat moeten de burgers respect hebben?
  • Hendrik Goris

    2 jaar geleden
    Ofwel een samensmelting van de kleine partijen,die elkaar verdrummen links van het centrum, de zgn. elfjes, tot een fatsoenlijk grote centrumlinkse partij. Dan blijft er nog één voldoende grote centrumrechtse partij, N-VA, en 2 linkse, de communisten en de groene communisten, en één rechtse, VB. Ofwel minstens gedeeltelijk een meerderheidsstelsel. Resultaat in beide gevallen: 1 voldoende grote partij neemt beslissingen, wordt erop beoordeeld bij de verkiezingen en doet verder of wordt vervangen.